Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 820880

Verifikacija indeksa hemolize, ikterije i lipemije (HIL) na analizatoru Architect c8000


Hemar, Marina; Miler, Marijana; Nikolac, Nora; Filipi, Petra; Vrtarić, Alen; Šimundić, Ana- Maria
Verifikacija indeksa hemolize, ikterije i lipemije (HIL) na analizatoru Architect c8000 // Knjiga sažetaka
Zagreb: Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, 2015. str. 54-54 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Verifikacija indeksa hemolize, ikterije i lipemije (HIL) na analizatoru Architect c8000
(Verification of hemolysis, icteria and lipemia indices (HIL) on Abbott Architect analyzer)

Autori
Hemar, Marina ; Miler, Marijana ; Nikolac, Nora ; Filipi, Petra ; Vrtarić, Alen ; Šimundić, Ana- Maria

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka / - Zagreb : Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, 2015, 54-54

Skup
Simpozij u organizaciji Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) i tvrtke Abbott Laboratories LOKUS 2015

Mjesto i datum
Mali Lošinj, Hrvatska, 10. i 11. travnja 2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Preanalitička faza; interferencije; verifikacija; hemoliza; ikterija i lipemija
(Preanalytical phase; interferences; verification; hemolysis; icteria; lipemia)

Sažetak
Uvod: Prije uvođenja automatiziranog dređivanja indeksa hemolize, ikterije i lipemije (HIL) u svakodnevni rutinski rad potrebno je napraviti verifikaciju metode. Cilj rada bio je provjeriti analitičke specifikacije HIL indeksa na analizatoru Architect c8000 (Abbott, Wiesbaden, Njemačka). Materijali i metode: Verifikacija HIL indeksa napravljena je prema CLSI smjernicama (EP15-A2). H-indeks odgovara koncentraciji hemoglobina u g/L, I-indeks koncentraciji bilirubina u μmol/L, a L-indeks koncentraciji dodanog Intralipida® (Fresenius Kabi, Bad Homburg, Njemačka) u g/dL. Ponovljivost i unutarlaboratorijska preciznost ispitivane su izračunom koeficijenta varijacije na uzorcima seruma u visokoj i niskoj razini interferenta za sva tri indeksa tijekom pet dana u triplikatu. Točnost je određena izračunom odstupanja indeksa od poznatih koncentracija interferenata: za hemolizu sa serijskim dilucijama od početne koncentracije hemoglobina 20, 9 g/L ; za lipemiju dodavanjem poznate količine Intralipida® različitih koncentracijskih razina (0-20 g/dL Intralipida®), a za ikteriju usporedbom s koncentracijama bilirubina (29-640 μmol/L) u uzorcima bolesnika (N=80). Za ikteriju su rezultati obrađeni Passing-Bablokovom regresijom. Koncentracija hemoglobina određena je na hematološkom analizatoru Sapphire (Abbott, Wiesbaden, Njemačka). Koncentracija bilirubina izmjerena je na analizatoru Architect c8000 originalnim reagensom (Abbott, Wiesbaden, Njemačka). Kriteriji prihvatljivosti bili su: ponovljivost 2, 5%, unutarlaboratorijska preciznost 5% i točnost 10%. Statistička obrada napravljena je pomoću programa Microsoft Excel i Medcalc (Frank Schoonjans, Mariakerke, Belgija). Rezultati: Ponovljivost i unutarlaboratorijska preciznost su za sve parametre bili unutar dozvoljenih kriterija. Odstupanje za hemolizu i lipemiju na svim koncentracijskim razinama bilo je unutar prihvatljivih kriterija. Za ikteriju je odstupanje za uzorke s koncentracijom bilirubina <300 μmol/L bilo unutar granica prihvatljivosti, dok su u uzorcima s koncentracijama bilirubina od >300 μmol/L odstupanja bila veća od 10%. Zaključak: Rezultati pokazuju zadovoljavajuću preciznost za HIL indekse. Hemoliza i lipemija imali su zadovoljavajuću točnost u svim koncentracijskim područjima, dok je točnost ikterije u visokom koncentracijskom području bilirubina (>300 μmol/L) nezadovoljavajuća. Vrijednosti I indeksa u visokim područjima treba prilagoditi koncentraciji bilirubina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
KBC "Sestre Milosrdnice"