Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Iskustvo i svijest čovjeka moderne industrijske civilizacije. Proces u kojem se modernost realizira kao društvo. (CROSBI ID 636274)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Kovačević, Vlaho Iskustvo i svijest čovjeka moderne industrijske civilizacije. Proces u kojem se modernost realizira kao društvo. // Čovjek i industrija s naglaskom na povijesno iskustvo o čovjeku u industriji / Lozzi - Barković, Julija ; Mohović, Robert ; Palinić, Nana et al. (ur.). Rijeka: Pro Torpedo Rijeka, 2016. str. 45-58

Podaci o odgovornosti

Kovačević, Vlaho

hrvatski

Iskustvo i svijest čovjeka moderne industrijske civilizacije. Proces u kojem se modernost realizira kao društvo.

Iskustvo i svijest čovjeka moderne industrijske civilizacije moguće je nekako skromno opisati otkrivajući širi društveno-povijesni kontekst u kojem moderno industrijsko društvo nastaje, a u kojem dolazi do njegova prepoznavanja i vrednovanja. Odatle proizlazi naš fenomenologijski pristup modernom industrijskom društvu koji smo situirali unutar društvenih procesa i okvira iskustva čovjeka moderne industrijske civilizacije. Upravo se velika važnost različitih vrsta iskustva modernog industrijskog društva i njegova heuristička vrijednost nalaze u činjenici da taj barem privremeno postavljen koncept prostorno nadilazi lokalne i nacionalne kontekste koje društveno oblikuje i preobrazuje. Pritom stvara jedan novi i sasvim sekularizirani prostor koji u dimenziji vremena nije se odrekao svog oholog cinizma prema svemu onome što nije sadašnje i suvremeno, moderno. Kako bi se vratila stručna promišljanja o značajnim problemima modernog industrijskog društva u ovom radu polazimo od razumijevanja otvorenog procesa u kojem se modernost realizira kao industrijsko društvo. Polazimo od kritičkog razumijevanja samog iskustva zapadno-tehničke- racionalističke civilizacije koja mjerom svoga razvoja i svojim kriterijima napretka usprkos velikim riječima i obećanjima je žrtva žalosnog etnocentrizma, monocentrizma i duhovnog imperijalizma (Jukić, 1973, 119). Povijesno-kritičko vrednovanje iskustva modernog industrijskog društva pruža mogućnosti za inovativnu povijesnu praksu, asocira očite ontološke, predmetne i egzistencijalne sadržaje, napadno bliske prijelomnim traženjima sociologije modernosti. Traži jedno novo promišljanje već uspostavljenih stajališta iskustva modernog industrijskog društva utemeljenog na humanizmu vremena. „Jedno duboko suosjećanje s tokovima prošlosti u nama i u našim bližnjima, jedno silaženje na same izvore i početke ljudskog duha, dakle jedan humanizam koji će nas izliječiti od lažnih velićina zapadnjačke isključivosti i opasnog tehničkog unitarizma.“ (Jukić, 1973, 119- 120).

povijesni čovjek ; iskustvo ; fenomenologija ; moderenitet ; industrijsko društvo ; humanizam vremena.

nije evidentirano

engleski

Humanity’s Experience and Consciousness in the Modern Industrial Civilization. The Process by Which Modernity Takes the Form of Society.

nije evidentirano

historical humanity ; experience ; phenomenology ; modernity ; industrial society ; the humanism of the times.

nije evidentirano

Podaci o prilogu

45-58.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Čovjek i industrija s naglaskom na povijesno iskustvo o čovjeku u industriji

Lozzi - Barković, Julija ; Mohović, Robert ; Palinić, Nana ; Rotim Malvić, Jasna

Rijeka: Pro Torpedo Rijeka

1848-4794

Podaci o skupu

Nepoznat skup

predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Sociologija