Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Detekcija urbane vegetacije snimanjem georeferenciranog videozapisa modificiranom GoPro kamerom (CROSBI ID 778554)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Majić, Ivan Detekcija urbane vegetacije snimanjem georeferenciranog videozapisa modificiranom GoPro kamerom // Sveučilište u Zagrebu ; Geodetski fakultet. 2016.

Podaci o odgovornosti

Majić, Ivan

hrvatski

Detekcija urbane vegetacije snimanjem georeferenciranog videozapisa modificiranom GoPro kamerom

Zbog brzorastućeg trenda urbanizacije, urbana je vegetacija danas od iznimne važnosti. Ako želimo da rast gradova bude održiv i ekologija očuvana, trebamo razviti pametan i iskoristiv sustav za bolje praćenje urbane vegetacije. Ovaj rad ispituje mogućnost korištenja modificirane GoPro kamere za detekciju urbane vegetacije. Kamera je modificirana tako da je standardna leća zamijenjena s NDVI-7 lećom kako bi se mogli prikupljati plavi, zeleni i blisko-infracrveni kanal. Georeferencirani videozapis snimljen je iz automobila. Ispitane su performanse četiri odabrana vegetacijska indeksa: BNDVI, GNDVI, GBNDVI i BWDRVI. Na temelju izračunatih vrijednosti tih indeksa izvršena je binarna klasifikacija scene sa ciljem da se svi objekti razvrstaju u klase vegetacija i nevegetacija. Ocjena točnosti klasifikacije izvršena je pomoću matrice konfuzije, a pokazala je da BNDVI daje najbolje rezultate. Taj je indeks konačno korišten za klasifikaciju cijelog snimljenog područja kako bi se za njega izradila karta vegetacije.

urbana vegetacija; detekcija vegetacije; GoPro; BNDVI; georefencirani video

Rektorova nagrada Sveučilište u Zagrebu, 2016

engleski

Urban vegetation detection using georeferenced video captured by modified GoPro camera

nije evidentirano

urban vegetation; vegetation detection; GoPro; BNDVI; georeferenced video

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Sveučilište u Zagrebu ; Geodetski fakultet

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geodezija