Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 820553

Eksperimentalno određivanje parametara modela dinamičkog higrotermalnog ponašanja betona s recikliranim agregatom


Baričević, Matea; Topić, Paula
Eksperimentalno određivanje parametara modela dinamičkog higrotermalnog ponašanja betona s recikliranim agregatom, 2016. (rektorova nagrada).


Naslov
Eksperimentalno određivanje parametara modela dinamičkog higrotermalnog ponašanja betona s recikliranim agregatom
(Experimental determination of parameters of a model of the dynamic hygrothermal behavior of recycled aggregate concrete)

Autori
Baričević, Matea ; Topić, Paula

Izvornik
Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, rektorova nagrada

Godina
2016

Ključne riječi
Sorpcijske izoterme; relativna vlažnost; reciklirani agregat; građevinski otpad; higrotermalno ponašanje
(Sorption isotherms; relative humidity; recycled aggregate; construction waste; hygrothermal behavior)

Sažetak
Građevinski sektor suočava se s izazovima 21. stoljeća: nesigurnost u opskrbi energijom kao posljedica neracionalne potrošnje energije te osiromašenje prirodnih izvora sirovina. Zgradarstvo je identificirano kao jedan od najvećih potrošača energije, a cjelokupan sektor građevinarstva kao jedan od najvećih generatora otpada. Ponovnim iskorištavanjem građevinskog otpada, on bi zadobio dodanu vrijednost, produžio svoj životni vijek i potencijalno otvorio nova radna mjesta te osigurao komponentu održivosti građevinskog sektora. Jedan od načina iskorištavanja građevinskog otpada je njegovo recikliranje i upotreba kao agregata za proizvodnju betona. Kroz suradnju hrvatskih znanstvenih institucija i industrije proveden je niz znanstvenih istraživanja koja su rezultirala razvojem novog građevinskog proizvoda. ECO-SANDWICH® je inovativni predgotovljeni ventilirani fasadni panel izrađen od dvije različite vrste betona s recikliranim agregatom. Kao reciklirani agregat korištena je reciklirana opeka i reciklirani beton. Međutim, stvarno ponašanje takvih panela glede prolaska topline, zraka i vlage, tzv. higrotermalno ponašanje, u uvjetima korištenja je nepoznato. Osobito kod zgrada niske potrošnje energije neophodno je utvrditi njihovo higrotermalno ponašanje. Glavni parametar koji opisuje transport vlage kroz materijal je sorpcijska krivulja te je ona neophodni ulazni parametar za uspostavu numeričkog modela dinamičkog higrotermalnog ponašanja betona s recikliranim agregatom. Sorpcijske krivulje za betone s recikliranim agregatom nisu do sada izučavane. U sklopu ovoga rada uspostavljen je cjelokupni sustav ispitivanja sorpcijskih izotermi te prikazani početni rezultati ispitivanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Građevinarstvo

Napomena
Mentor: prof. dr. sc. Ivana Banjad Pečur Neposredni voditelj: Marina AlagušićPOVEZANOST RADA


Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb