Određivanje antioksidativnog učinka, ukupnih fenola i tanina u plodu rogača (CROSBI ID 403898)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Živko, Tomislav
Bujan, Marija
Vitali Čepo, Dubravka
hrvatski
Određivanje antioksidativnog učinka, ukupnih fenola i tanina u plodu rogača
Rogač je mediteranska voćka poznata po velikom sadržaju polifenola, najviše tanina. Utvrđeno je da polifenoli imaju antioksidativni učinak te štite organizam od utjecaja štetnih slobodnih radikala. Rogač je kao namirnica izgubio važnost u ljudskoj i stočnoj prehrani. Cilj rada je odrediti i usporediti sadržaj ukupnih fenola na uzorcima rogača s različitih lokaliteta juga Hrvatske i utvrditi da li je antioksidativni učinak ovisan o udjelu fenola. Dobiveni podaci bit će korisni u cilju podizanja svijesti poljoprivrednih proizvođača, nutricionista i potrošača o korisnosti rogača u prehrani. Istraživanja na agrumima su dokazala da sadrže prosječno 0, 1-2g fenola na 100g svježeg voća. U ovom radu utvrđeno je Folin-Ciocalteu-ovom metodom da rogač sadrži više ukupnih fenola nego agrumi, a najveći udio u ukupnim fenolima imaju tanini. Udio ukupnih fenola mezokarpa rogača signifikantno se razlikuje ovisno o lokalitetima, tj. različitim kilmatskim i pedološkim uvjetima u kojima biljke rastu. Uzeti su uzorci mezokarpa rogača sa različitih lokaliteta u Hrvatskoj: Korčula, Dubrovnik, Pelješac, Podgora i Vis. Utvrđeno je da mezokarp rogača sa Pelješca sadrži prosječno najviše ukupnih fenola u odnosu na ostale ispitivane lokalitete: 4, 48g/100g ukupnih fenola od toga 4, 42g/100g tanina. Brojnim testovima je utvrđeno da rezlike u antioksidativnom učinku ovise o sadržaju fenola u mezokarpu rogača, tj. što je veća ukupna količina fenola jači je antioksidativni učinak. Zbog toga korištenje rogača u prehrani može vrlo povoljno utjecati na ljudsko zdravlje pogotovo na probavni sustav.
Antioksidativni učinak; Ukupni fenoli; Tanin; Rogač
diplomski rad
engleski
Determination of the antioxidant effect of total phenols and tannins in the fruit of the carob
nije evidentirano
Antioxidant effect; total phenols; tannins; Carob
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
26.10.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet; Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb