Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje antioksidativnog učinka, ukupnih fenola i tanina u plodu rogača (CROSBI ID 403898)

Ocjenski rad | diplomski rad

Živko, Tomislav Određivanje antioksidativnog učinka, ukupnih fenola i tanina u plodu rogača / Bujan, Marija (mentor); Vitali Čepo, Dubravka (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet / Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Živko, Tomislav

Bujan, Marija

Vitali Čepo, Dubravka

hrvatski

Određivanje antioksidativnog učinka, ukupnih fenola i tanina u plodu rogača

Rogač je mediteranska voćka poznata po velikom sadržaju polifenola, najviše tanina. Utvrđeno je da polifenoli imaju antioksidativni učinak te štite organizam od utjecaja štetnih slobodnih radikala. Rogač je kao namirnica izgubio važnost u ljudskoj i stočnoj prehrani. Cilj rada je odrediti i usporediti sadržaj ukupnih fenola na uzorcima rogača s različitih lokaliteta juga Hrvatske i utvrditi da li je antioksidativni učinak ovisan o udjelu fenola. Dobiveni podaci bit će korisni u cilju podizanja svijesti poljoprivrednih proizvođača, nutricionista i potrošača o korisnosti rogača u prehrani. Istraživanja na agrumima su dokazala da sadrže prosječno 0, 1-2g fenola na 100g svježeg voća. U ovom radu utvrđeno je Folin-Ciocalteu-ovom metodom da rogač sadrži više ukupnih fenola nego agrumi, a najveći udio u ukupnim fenolima imaju tanini. Udio ukupnih fenola mezokarpa rogača signifikantno se razlikuje ovisno o lokalitetima, tj. različitim kilmatskim i pedološkim uvjetima u kojima biljke rastu. Uzeti su uzorci mezokarpa rogača sa različitih lokaliteta u Hrvatskoj: Korčula, Dubrovnik, Pelješac, Podgora i Vis. Utvrđeno je da mezokarp rogača sa Pelješca sadrži prosječno najviše ukupnih fenola u odnosu na ostale ispitivane lokalitete: 4, 48g/100g ukupnih fenola od toga 4, 42g/100g tanina. Brojnim testovima je utvrđeno da rezlike u antioksidativnom učinku ovise o sadržaju fenola u mezokarpu rogača, tj. što je veća ukupna količina fenola jači je antioksidativni učinak. Zbog toga korištenje rogača u prehrani može vrlo povoljno utjecati na ljudsko zdravlje pogotovo na probavni sustav.

Antioksidativni učinak; Ukupni fenoli; Tanin; Rogač

diplomski rad

engleski

Determination of the antioxidant effect of total phenols and tannins in the fruit of the carob

nije evidentirano

Antioxidant effect; total phenols; tannins; Carob

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

26.10.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet; Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija