Zašto povećati proizvodnju graha u Hrvatskoj? (CROSBI ID 636176)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Herak Ćustić, Mirjana ; Gunjača, Jerko ; Lazarević, Boris ; Karažija, Tomislav ; Palčić, Igor ; Carović- Stanko, Klaudija
hrvatski
Zašto povećati proizvodnju graha u Hrvatskoj?
Kvaliteta povrća, odnosno cjelovita nutritivna vrijednost, koja se između ostalog izražava količinom proteina, minerala i vitamina, tek se intenzivnije počela istraživati krajem 80-tih godina 20. stoljeća. Važnost biogenih elemenata (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn) za biljku, ali i za čovjeka, ogleda se kroz njihovu fiziološku ulogu aktivatora i kofaktora brojnih enzima, te građevnih elemenata stanične membrane. U Hrvatskoj se najčešće uzgajaju tradicijski kultivari graha (stare sorte) čija se proizvodnja odvija na tradicionalan način pretežno za vlastite potrebe na manjim površinama. Zbog izuzetne nutritivne vrijednosti, posebice količine proteina i minerala, grah u svijetu postaje sve zanimljivija namirnica. Temeljem analize minerala u 300 primki utvrđeno je da je grah značajan izvor minerala. Fosfor se kretao u rasponu 0, 49-0, 57 % P, kalij 1, 38-1, 55 % K, kalcij 0, 32-0, 44 % Ca, magnezij 0, 17-0, 20 % Mg, željezo 64, 12-75, 34 mg kg-1 Fe, mangan 14, 09-19, 31 mg kg-1 Mn, cink 25, 07-28, 83 mg kg-1 Zn.
biogeni elementi; minerali; tradicijski kultivari
nije evidentirano
engleski
Why increase common bean production in Croatia?
nije evidentirano
biogenic elements; minerals; traditional cultivars; traits
nije evidentirano
Podaci o prilogu
19-19.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova
Opatija: Gospodarski list
Podaci o skupu
Hrvatsko povrće, 1. hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća
predavanje
18.11.2015-20.11.2015
Opatija, Hrvatska