Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Colour and pH value of Istrian sheep lambs meat (CROSBI ID 229179)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Držaić, Valentino ; Kaić, Ana ; Širić, Ivan ; Antunović, Zvonko ; Mioč, Boro Colour and pH value of Istrian sheep lambs meat // Poljoprivreda (Osijek), 22 (2016), 1; 39-45. doi: 10.18047/poljo.22.1.6

Podaci o odgovornosti

Držaić, Valentino ; Kaić, Ana ; Širić, Ivan ; Antunović, Zvonko ; Mioč, Boro

engleski

Colour and pH value of Istrian sheep lambs meat

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj spola i tjelesne mase istarske janjadi prije klanja na pH vrijednost i boju mesa. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 118 janjadi oba spola (64 muške i 54 ženske), koja je prije klanja podijeljena u dvije skupine: lakša (17, 76 kg ; 28 muške i 32 ženske) i teža (20, 17 kg ; 36 muške i 22 ženske). Masa trupa utvrđena je neposredno nakon klaoničke obrade trupa i nakon 24 sata, dok su vrijednost pH i boja mesa utvrđeni 45 minuta i 24 sata nakon klanja. Prosječna masa toploga i hladnoga trupa lakše janjadi bila je 9, 76 i 9, 47 kg, a teže 11, 80 i 11, 49 kg s kalom hlađenja 2, 96, odnosno 2, 60%. Trupovi istarske janjadi poprilično su uniformni s obzirom na spol, u pogledu svih istraživanih pokazatelja, izuzev vrijednosti L* i a* parametara boje. U svrhu proizvodnje većih količina janjećega mesa može se preporučiti povećanje tjelesne mase janjadi pri klanju, budući da se pozitivno odražava na masu trupa i kalo hlađenja, uz zadržavanje poželjnih vrijednosti parametara kakvoće mesa.

Istrian sheep lambs ; sex ; slaughter weight ; pH value ; meat colour

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22 (1)

2016.

39-45

objavljeno

1330-7142

10.18047/poljo.22.1.6

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice
Indeksiranost