Colour and pH value of Istrian sheep lambs meat (CROSBI ID 229179)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Držaić, Valentino ; Kaić, Ana ; Širić, Ivan ; Antunović, Zvonko ; Mioč, Boro
engleski
Colour and pH value of Istrian sheep lambs meat
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj spola i tjelesne mase istarske janjadi prije klanja na pH vrijednost i boju mesa. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 118 janjadi oba spola (64 muške i 54 ženske), koja je prije klanja podijeljena u dvije skupine: lakša (17, 76 kg ; 28 muške i 32 ženske) i teža (20, 17 kg ; 36 muške i 22 ženske). Masa trupa utvrđena je neposredno nakon klaoničke obrade trupa i nakon 24 sata, dok su vrijednost pH i boja mesa utvrđeni 45 minuta i 24 sata nakon klanja. Prosječna masa toploga i hladnoga trupa lakše janjadi bila je 9, 76 i 9, 47 kg, a teže 11, 80 i 11, 49 kg s kalom hlađenja 2, 96, odnosno 2, 60%. Trupovi istarske janjadi poprilično su uniformni s obzirom na spol, u pogledu svih istraživanih pokazatelja, izuzev vrijednosti L* i a* parametara boje. U svrhu proizvodnje većih količina janjećega mesa može se preporučiti povećanje tjelesne mase janjadi pri klanju, budući da se pozitivno odražava na masu trupa i kalo hlađenja, uz zadržavanje poželjnih vrijednosti parametara kakvoće mesa.
Istrian sheep lambs ; sex ; slaughter weight ; pH value ; meat colour
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano