Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 820186

Rani i predškolski odgoj i obrazovanje - izazovi i perspektive


Rani i predškolski odgoj i obrazovanje - izazovi i perspektive, Osijek: Dječji vrtić Osijek i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmajera u Osijeku, 2016 (zbornik)


Naslov
Rani i predškolski odgoj i obrazovanje - izazovi i perspektive
(Early Childhood and Preschool Education-Challenges and Perspectives)

Urednik/ci
Mlinarević, Vesnica ; Vonta, Tatjana ; Borovac, Tijana

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
Dječji vrtić Osijek i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmajera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2016

Stranica
266

ISBN
978-953-97823-8-0

Ključne riječi
kompetentan odgojitelj; kurikulum; suradničko učenje; refleksija; vrednovanje
(a competent educator; curriculum; cooperative learning; reflection; evaluation)

Sažetak
Zbornik radova Rani i predškolski odgoj i obrazovanje – izazovi i perspektive, nastao je sinergijom teoretičara znanstvenika i praktičara ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, znanstvenim istraživanjima i razvojem odgojno-obrazovne prakse i kurikuluma dječjeg vrtića. Suvremeno shvaćanje djeteta i institucionalnog djetinjstva u čijem je središtu aktualizacija razvojnih mogućnosti i poštovanje jedinstvene osobnosti i dostojanstva svakog djeteta, primarno je u obavljaju odgojno-obrazovne djelatnosti u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. U Zborniku je naglašena mnogovrsnost u pristupima, metodologiji i znanstvenim područjima, a teme su sljedeće: suvremeno shvaćanje djeteta u funkciji cjelovitog razvoja ; dječji vrtić-mjesto kvalitetnih odnosa, suradnje i tolerancije ; inkluzija, prava djeteta i demokratski odgoj u dječjem vrtiću ; odgoj i obrazovanje za okoliš i održivi razvoj i razumijevanje ekspresivnih potencijala djeteta u različitim područjima/medijima. Posebnost Zbornika je vješto preplitanje iskusnih i potvrđenih znanstvenika s onima koji tek trebaju zauzeti svoje mjesto u znanosti, ali svakako i stručnjaka u neposrednom radu s djecom rane i predškolske dobi u okviru stručnih radova i oprimjerivanja prakse. Svi znanstveni i stručni prilozi prošli su odgovarajući recenzentski postupak. Otvorenost za kontinuirano učenje i spremnost na unapređivanje odgojne i obrazovne prakse moguće je osnaživati uz pomoć kontinuiranog istraživanja i unapređivanja kvalitete odgojno-obrazovnog procesa od strane teoretičara i istraživača znanstvenika, samih praktičara odgojitelja i drugih stručnih djelatnika dječjeg vrtića u smjeru razvoja refleksivne prakse i profesionalizma ; povezivanja svih sudionika odgojno-obrazovnoga procesa koji uče, istražuju i mijenjaju odgojnu i obrazovnu praksu i dijele to iskustvo s drugima u zajednice koje uče. Razvoj odgojno-obrazovne prakse i kurikuluma dječjeg vrtića događa se paralelno s razvojem novih vrijednosti, razumijevanja i znanja odgojitelja i drugih djelatnika dječjeg vrtića, a kontinuirani profesionalni razvoj razvidan je u stručnom predstavljanju primjera dobre odgojno-obrazovne prakse u Republici Hrvatskoj te znanstvene studije o dosezima svjetske, a posebice hrvatske teorije i prakse u području institucijskog ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, kurikuluma ranog odgoja te o dosezima u području inicijalnog obrazovanja i profesionalnog razvoja odgojitelja i drugih stručnih djelatnika dječjeg vrtića.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek

Profili:

Avatar Url Vesnica Mlinarević (urednik)

Avatar Url Tijana Borovac (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Rani i predškolski odgoj i obrazovanje - izazovi i perspektive, Osijek: Dječji vrtić Osijek i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmajera u Osijeku, 2016 (zbornik)
Mlinarević, V., Vonta, T. & Borovac, T. (ur.) (2016) Rani i predškolski odgoj i obrazovanje - izazovi i perspektive. Osijek, Dječji vrtić Osijek i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmajera u Osijeku.
@book{book, year = {2016}, pages = {266}, keywords = {a competent educator, curriculum, cooperative learning, reflection, evaluation}, isbn = {978-953-97823-8-0}, title = {Early Childhood and Preschool Education-Challenges and Perspectives}, keyword = {a competent educator, curriculum, cooperative learning, reflection, evaluation}, publisher = {Dje\v{c}ji vrti\'{c} Osijek i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta J. J. Strossmajera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }