Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 819986

Bezrožna goveda u suvremenom govedarskom uzgoju


Lončar, Višnja; Mijić, Pero
Bezrožna goveda u suvremenom govedarskom uzgoju // Proceedings & abstracts 9th international scientific/professional conference, Agriculture in nature and environment protection / Rašić, Sanda ; Mijić, Pero (ur.).
Osijek: Glas Slavonije d.d., Osijek, 2016. str. 267-271 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Bezrožna goveda u suvremenom govedarskom uzgoju
(Polled cattle as a new model of contemporary cattle breeding)

Autori
Lončar, Višnja ; Mijić, Pero

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Proceedings & abstracts 9th international scientific/professional conference, Agriculture in nature and environment protection / Rašić, Sanda ; Mijić, Pero - Osijek : Glas Slavonije d.d., Osijek, 2016, 267-271

Skup
9th international scientific/professional conference, Agriculture in nature and environment protection

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 6-8.06.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Bezrožnost; goveda; suvremeni uzgoj
(Polled; cattle; contemporary breeding)

Sažetak
Porastom broja ljudi na Zemlji povećale su se potrebe za većom količinom hrane. Ovakve promjene dovode do intenzivne proizvodnje koja zahtjeva promjene u planu uzgoja stoke u zatvorenim stajama, bez obzira radilo se to o proizvodnji usmjerenoj na mesnu ili mliječnu industriju. Govedo je u prošlosti svoje rogove koristilo kako bi se obranilo od predatora, te u hijerarhijskim borbama u samom stadu. Domestikacijom, čovjek je maksimalno iskoristio rogove goveda, sve dok se nije izumio motor. Daljnjim razvojem tehnologija govedo je postalo glavnim izvorom hrane, a zanemarile su se njihove fizičke sposobnosti. Tako su i rogovi izgubili svoj prvobitni smisao, sve od prošlosti do danas. U današnjem intenzivnom uzgoju rogovi govedu više smetaju nego li koriste. Nažalost, i danas se nestručno i nepravilno odstranjuju rogovi govedu koji kod životinja uzrokuju nelagodu i bol što je nehuman odnos prema samoj životinji. Na farmama odstranjivanje rogova govedu uzrokuje dodatne nepotrebne troškove, koje je potrebno investirati na farmi, jer rogovi mogu biti rizični i za govedo i za čovjeka. Iz tih razloga znanost u smjeru genetičke manipulacije radi na stvaranju linija bezrožnih goveda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0793448-3572 - Značajke protoka mlijeka pri strojnoj mužnji krava (Pero Mijić, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Autor s matičnim brojem:
Pero Mijić, (217582)