Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 819979

Utjecaj redoslijeda i stadija laktacije na sadržaj ureje u mlijeku kod krava holstein pasmine


Budimir, Draženko; Mijić, Pero; Gantner, Vesna
Utjecaj redoslijeda i stadija laktacije na sadržaj ureje u mlijeku kod krava holstein pasmine // Proceedings & abstracts, 9th international scientific/professional conference, Agriculture in nature and environment protection / Rašić, Sanda ; Mijić, Pero (ur.).
Osijek: Glas Slavonije d.d., Osijek, 2016. str. 235-239 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Utjecaj redoslijeda i stadija laktacije na sadržaj ureje u mlijeku kod krava holstein pasmine
(The effect of the order and stage of lactation on milk urea concentration in Holstein cows)

Autori
Budimir, Draženko ; Mijić, Pero ; Gantner, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings & abstracts, 9th international scientific/professional conference, Agriculture in nature and environment protection / Rašić, Sanda ; Mijić, Pero - Osijek : Glas Slavonije d.d., Osijek, 2016, 235-239

Skup
9th international scientific/professional conference, Agriculture in nature and environment protection

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 0-8.06.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Ureja; holstein pasmina; redosljed laktacije; stadiji laktacije
(Urea; Holstein breed; order; lactation; stage; lactation)

Sažetak
U radu su istraživani neki okolišni čimbenici (redoslijed i stadij laktacije) za sadržaj ureje u mlijeku kod krava u Hrvatskoj. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 114.768 krava holstein pasmine u razdoblju od 01. 01. 2003. do 31. 12. 2012. godine. Ukupno je obrađeno 2.109.598 zapisa iz dnevne količine mliječnosti. Rezultati su pokazali kako se sadržaj ureje vidljivo mijenja tijekom laktacije. U prvoj laktaciji zabilježen je najveći sadržaj ureje u mlijeku (23, 6 mg/100 ml), ali samo u razdoblju između 110. i 170. dana. U drugoj laktaciji zabilježene su najviše vrijednosti sadržaja ureje u mlijeku od svih praćenih laktacija i to u razdoblju odmah nakon teljenja pa do 70. dana laktacije (21, 5 mg/100 ml). Obzirom na dob kod prvog teljenja, utvrđeno je kako je najniža vrijednost sadržaja ureje u mlijeku zabilježena kod krava koje su se telile u dobi od 18. mjeseci (<20 mg/100 ml), dok je najviša vrijednost sadržaja ureje u mlijeku zabilježena kod krava koje su se telile u dobi od 24. do 28. mjeseci (23, 2 mg/100 ml).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0793448-3572 - Značajke protoka mlijeka pri strojnoj mužnji krava (Pero Mijić, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek