Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj modifikacije metode ispitivanja retencijske sposobnosti brašna prema različitim otapalima na predviđanje kvalitete čajnog peciva (CROSBI ID 403823)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gligora, Kristina Utjecaj modifikacije metode ispitivanja retencijske sposobnosti brašna prema različitim otapalima na predviđanje kvalitete čajnog peciva / Jukić, Marko (mentor); Kosović, Indira (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2015

Podaci o odgovornosti

Gligora, Kristina

Jukić, Marko

Kosović, Indira

hrvatski

Utjecaj modifikacije metode ispitivanja retencijske sposobnosti brašna prema različitim otapalima na predviđanje kvalitete čajnog peciva

Sposobnost zadržavanja otapala (Solvent Retention Capacity – SRC) i sposobnost zadržavanja alkalne vodene otopine (Alkaline Water Retention Capacity – AWRC) su metode za ispitivanje kakvoće pšeničnog brašna kojima se mjeri sposobnost brašna da zadržava različite otopine nakon centrifugiranja suspenzije. Zadatak ovoga rada bilo je ispitivanje utjecaja korištenja različitih količina uzoraka (5 g, 1 g i 0, 2 g) na predviđanje kvalitete čajnog peciva proizvedenih od pšeničnog brašna s dodatkom jabučnog i pivskog tropa i repinih rezanaca. Utvrđene su značajne korelacije između podataka za sposobnost zadržavanja svih primijenjenih otopina bez obzira na upotrebljenu masu uzorka, a najbolji rezultati retencijske sposobnosti brašna dobiveni su na 5 g uzorcima. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da AWRC, SRC-H2O i SRC- Na2CO3 metode možemo koristiti za predviđanje volumena i širine čajnih peciva, SRC-saharoza metodu samo za predviđanje visine čajnih peciva, a SRC-MK metodu za predviđanje širine čajnih peciva. Prema dobivenim rezultatima, SRC i AWC su pogodne metode za određivanje kvalitete pšeničnog brašna kada su nam potrebni brzi rezultati ili ako imamo malu količinu uzoraka.

čajno pecivo ; retencijska sposobnost upijanja brašna ; jabučni trop ; pivski trop ; repini rezanci

nije evidentirano

engleski

Utjecaj modifikacije metode ispitivanja retencijske sposobnosti brašna prema različitim otapalima na predviđanje kvalitete čajnog peciva

nije evidentirano

čajno pecivo ; retencijska sposobnost upijanja brašna ; jabučni trop ; pivski trop ; repini rezanci

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

17.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice