Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 819895

Sudbina vjeronauka u Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji od 1944. do 1960


Šota, Stanislav
Sudbina vjeronauka u Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji od 1944. do 1960, Zagreb: Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije, 2011 (monografija)


Naslov
Sudbina vjeronauka u Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji od 1944. do 1960
(The fate of religion in Đakovo and Srijem diocese from 1944 to 1960)

Autori
Šota, Stanislav

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije

Grad
Zagreb

Godina
2011

Stranica
468

ISBN
978-953-97798-1-6

Ključne riječi
vjeronauk ; Đakovačka i Srijemska biskupija ; župna kateheza ; represija ; komunizam
(catechism ; Đakovo and Srijem Diocese ; parish catechesis ; repression ; communism)

Sažetak
Doktorski rad naslovljen Sudbina vjeronauka u Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji od 1944. do 1960. Godine dokazuje da je komunistička vladavina Jugoslavije bila totalitarna, diktatorska i bezbožna ideologija temeljena na nasilju, zlu i mržnji prema svemu što ima obilježja religijskoga i katoličkoga. Komunisti su pokušali Katoličku Crkvu dovesti do ruba, zatvoriti ju „u sakristiju“ i tako ju potpuno izolirati. Represivne mjere koje su poduzete prema Katoličkoj Crkvi, a koja je u to vrijeme bila jedina nada i mjesto identiteta hrvatskoga čovjeka, potvrđuju da je komunizam u prvim poslijeratnim godinama bio lice i naličje fašizma. Zabrana vjeronauka, kako u osnovnim pučkim i srednjim školama, tako djelomično i u Crkvi, niječe teološki, kulturni, psihološki, sociološki i tradicionalni identitet katoličkog vjernika ; katolički vjernik u Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji iskorijenjen je iz višestoljetnog europskog civilizacijskog kruga čiji je bio dio. Kriminalni karakter komunističkog režima posebno je naglašen krivotvorenjem, zlostavljanjem i uništenjem istine, pravde i ljudske slobode. Nijekanjem Boga, komunizam je zanijekao i samoga čovjeka sa svim njegovim osnovnim ljudskim pravima ; stoga je komunizam, kao i svaka totalitarna ideologija, „sila za vremena“. Unatoč tako „mračnom i olovnom vremenu“ mjesna Crkva Đakovačka i Srijemska pokazala je snagu izdržljivosti i kvalitetnim upravljanjem biskupa Stjepana Bäuerleina uspjela ustrojiti župni katekizam i župni vjeronauk. Nasilje u komunističkoj Jugoslaviji ostavilo je dugoročne i snažne posljedice na mentalitet katoličkog vjernika koji je danas, zbog pola stoljeća izolacije, u velikoj mjeri sekulariziran, religiozno nepoučen, ravnodušan, pasivan, klerikalno obojen, sakramentalno udaljen i nesuživljen s Crkvom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Đakovo

Profili:

Avatar Url Stanislav Šota (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Šota, Stanislav
Sudbina vjeronauka u Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji od 1944. do 1960, Zagreb: Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije, 2011 (monografija)
Šota, S. (2011) Sudbina vjeronauka u Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji od 1944. do 1960. Zagreb, Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije.
@book{book, author = {\v{S}ota, S.}, year = {2011}, pages = {468}, keywords = {catechism, \DJakovo and Srijem Diocese, parish catechesis, repression, communism}, isbn = {978-953-97798-1-6}, title = {The fate of religion in \DJakovo and Srijem diocese from 1944 to 1960}, keyword = {catechism, \DJakovo and Srijem Diocese, parish catechesis, repression, communism}, publisher = {Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije}, publisherplace = {Zagreb} }