Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 819638

Pregled sedimenta mokraće – analizom rizika do optimizacije laboratorijskog procesa


Miler, Marijana; Božović, Marija; Nikolac, Nora
Pregled sedimenta mokraće – analizom rizika do optimizacije laboratorijskog procesa // Knjiga sažetaka
Zagreb: Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, 2016. str. 23-23 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Pregled sedimenta mokraće – analizom rizika do optimizacije laboratorijskog procesa
(Urine sediment examination - optimization of laboratory process using risk analysis)

Autori
Miler, Marijana ; Božović, Marija ; Nikolac, Nora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka / - Zagreb : Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, 2016, 23-23

Skup
Simpozij u organizaciji Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) i tvrtke Abbott Laboratories LOKUS 2016

Mjesto i datum
Tuheljske toplice, Hrvatska, 8. i 9. travnja 2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Sediment urina; analiza rizika
(Urine sediment; risk analysis)

Sažetak
Uvod: Prema Europskim smjernicama za kompletni pregled mokraće (KPM) nije potrebno raditi mikroskopski pregled sedimenta (MPS) ako su rezultati kemijskog pregleda negativni za proteine, leukocite, eritrocite i nitrite. Ukidanjem nepotrebnog MPS može se uštedjeti vrijeme djelatnika laboratorija i optimizirati laboratorijski proces. Cilj: Procijeniti rizik ukidanja MPS za uzorke s negativnim rezultatima kemijskog pregleda mokraće. Materijali i metode: Retrospektivno istraživanje obuhvatilo je uzorke za KPM zaprimljene tijekom 09/2015. kojima su analizirani rezultati kemijskog pregleda i MPS. U analizu rizika uključeni su uzorci s negativnim rezultatima kemijskog pregleda mokraće i rezultatima MPS izvan referentnog intervala. Kemijski pregled napravljen je Combur-Test® trakama na analizatorima: Cobas u411 i Miditron Junior-II (sve Roche Diagnostics, GmbH, Mannheim, Njemačka). Analiza rizika načinjena je prema ISO14971 standardu. Elementi sedimenta (leukociti, eritrociti, epitelne stanice, cilindri, bakterije, gljivice, specifični kristali) koji bi bili propušteni kod ukidanja MPS definirani su kao pogreške (N=19). Ovisno o kliničkoj značajnosti elemenata procijenjene su jačina (S1-S5) i učestalost (O1-O5) pogrešaka. Rizik je procijenjen kao kombinacija jačine i učestalosti u matrici 5x5. Neprihvatljivo visok rizik imaju pogreške s kombinacijom najveće učestalosti i jačine. Obrada rezultata napravljena je u programu Microsoft Excel® (verzija 2010). Rezultati: Od ukupno 2997 zaprimljenih uzoraka za KPM, 926(30, 9%) je imalo negativne rezultate kemijskog pregleda, a 527 uzoraka (17, 6%) rezultat MPS izvan referentnog intervala. Od 19 mogućih pogrešaka pronađeno je 16. Najčešće pogreške su bile propuštanje izdavanja <5 epitelnih stanica (O3=15, 2%) i bakterija 1+ (O4=22, 9%). Jedina pronađena pogreška s najvećom jačinom učinka (S5) je propuštanje izdavanja ≥6 hijalinih cilindara (0, 32%). Nije pronađena nijedna pogreška visokog rizika, a pronađena je samo jedna umjerenog rizika(S3xO3), neprepoznavanje 5-19 epitelnih stanica u sedimentu. Zaključak: Ukidanje MPS mokraće uz negativne rezultate kemijskog pregleda ne dovodi do visokog rizika za bolesnika, a može optimizirati laboratorijski proces. Rizik od propuštanja izdavanja 5-19 epitelnih stanica u sedimentu je prihvatljiv.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Ustanove
KBC "Sestre Milosrdnice"