Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 819635

Racionalizacija laboratorijskih troškova promjenom vrste uzorka: ionizirani kalcij u serumu


Nikolac, Nora; Miler, Marijana; Brenčić, Tina; Zec, Ivana
Racionalizacija laboratorijskih troškova promjenom vrste uzorka: ionizirani kalcij u serumu // Knjiga sažetaka
Zagreb: Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, 2016. str. 26-26 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Racionalizacija laboratorijskih troškova promjenom vrste uzorka: ionizirani kalcij u serumu
(Lowering laboratory costs by changing sample matrix: ionised calcium)

Autori
Nikolac, Nora ; Miler, Marijana ; Brenčić, Tina ; Zec, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka / - Zagreb : Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, 2016, 26-26

Skup
Simpozij u organizaciji Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) i tvrtke Abbott Laboratories LOKUS 2016

Mjesto i datum
Tuheljske toplice, Hrvatska, 8. i 9. travnja 2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Ionizirani kalcij; vrsta uzorka; racionalizacija
(Ionized calcium; sample type; rationalisation)

Sažetak
Uvod: Iako je uzorak izbora za određivanje ioniziranog kalcija (iCa) heparinizirana puna krv, iCa se može određivati u serumu. U Kliničkom zavodu za kemiju iCa se određuje iz heparinizirane kapilarne krvi (hKK). Zbog znatnog utjecaja predanalitičkih čimbenika na rezultate, uzorkovanje i mjerenje se obavljaju u duplikatu. Kako je verifikacija potvrdila serum kao jednakovrijedan uzorak za određivanje iCa, promjena vrste uzorka je uvedena u rutinsku praksu. Cilj: Ispitati financijski učinak promjene vrste uzorka iz hKK u serum za određivanje iCa. Materijali i metode: Za ovo retrospektivno istraživanje korišteni su podaci iz LIS-a za listopad 2015. o broju zahtjeva za iCa i ostale pretrage. Materijalni trošak reagensa i potrošnog materijala (reagensi za Rapid Point 400/405, kapilare i čepići: Siemens Healthcare, Erlangen, Njemačka ; epruvete, lancete i igle: Greiner Bio-One, Kremsmünster, Austrija) dobiven je iz laboratorijske baze podataka. Obrada rezultata napravljena je u programu Microsoft Excel® (verzija 2010). Rezultati: U navedenom razdoblju zabilježena su 244 zahtjeva za iCa ; od toga je 48 (19, 7%) puta mjerenje načinjeno u triplikatu, 156 (63, 9%) puta u duplikatu, a 40 puta (16, 5%) jednom. Kako je ukupno načinjeno 496 mjerenja, iskoristivost testa je 49, 2%. Materijalni trošak za iCa u hKK uključuje lancetu, kapilaru i dva gumena čepića, a za iCa u serumu iglu i epruvetu. Analiza zatraženih pretraga je pokazala da u 81% slučajeva bolesnici uz iCa imaju i biokemijske pretrage te epruveta i igla ne predstavljaju dodatan trošak. U izračun su stoga uključene cijene epruvete i igle pomnožene faktorom 0, 19. Uz iskoristivost testa i materijalne troškove, cijena jednog određivanja iCa u hKK je 17, 1 kn, a u serumu 5, 4 kn, što je smanjenje troška od 68, 4%. Uz prosječan mjesečni broj testova, na godišnjoj razini ovo predstavlja uštedu od 34.257 kn. Zaključak: Promjenom vrste uzorka za određivanje iCa iz hKK u serum ostvaruje se znatna ušteda laboratorijskih financijskih sredstava.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Ustanove
KBC "Sestre Milosrdnice"