Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 819633

Koliko se liječnici u Kliničkom bolničkom centru „Sestre milosrdnice“ pridržavaju smjernica prilikom ordiniranja visoko osjetljivog troponina I?


Saračević, Andrea; Nikolac, Nora
Koliko se liječnici u Kliničkom bolničkom centru „Sestre milosrdnice“ pridržavaju smjernica prilikom ordiniranja visoko osjetljivog troponina I? // Knjiga sažetaka
Zagreb: Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, 2016. str. 30-30 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Koliko se liječnici u Kliničkom bolničkom centru „Sestre milosrdnice“ pridržavaju smjernica prilikom ordiniranja visoko osjetljivog troponina I?
(Are physicians in University Hospital Center Sestre Milosrdnice ordering high sensitive tropinin I correctly?)

Autori
Saračević, Andrea ; Nikolac, Nora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka / - Zagreb : Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, 2016, 30-30

Skup
Simpozij u organizaciji Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) i tvrtke Abbott Laboratories LOKUS 2016

Mjesto i datum
Tuheljske toplice, Hrvatska, 8. i 9. travnja 2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Predanalitička faza; zadavanje testova; visokoosjetljivi troponin I
(Preanalytical phase; test ordering; high sensitive troponin I)

Sažetak
Uvod: Promjena koncentracije troponina I (TnI) tijekom vremena jedan je od ključnih parametara potrebnih za postavljanje dijagnoze akutnog infarkta miokarda. Kako bi se promjena koncentracije mogla pravilno interpretirati, bitno je pridržavati se vremenskih intervala između mjerenja preporučenih smjernicama (Third Universal Definition of Myocardial Infarction, ESC/ACCF/AHA/WHF Expert Consensus Document). U rujnu 2015. godine u Kliničkom bolničkom centru „Sestre milosrdnice“ (KBCSM) konvencionalna metoda za mjerenje koncentracije TnI zamijenjena je visoko osjetljivim reagensom (hs) Abbott (Abbott Park, IL, SAD). Pri tome se preporučeni vremenski interval između dva mjerenja koncentracije TnI smanjio sa 6 na 3 sata. Cilj: Ispitati traže li liječnici u KBCSM za svakog bolesnika hsTnI na način kako je propisano u smjernicama - ponovljeno mjerenje nakon 3 sata. Materijali i metode: Iz laboratorijskog informacijskog sustava izvađena su sva mjerenja hsTnI zatražena u razdoblju od 22. rujna do 16. studenog 2015. godine. Izračunati su vremenski intervali između mjerenja hsTnI za svakog bolesnika. Za izračune je korišten Microsoft Excel program verzija 2007 (Microsoft, SAD). Rezultati: Tijekom ispitivanog vremenskog razdoblja ukupno je za 1197 bolesnika traženo mjerenje koncentracije hsTnI ; od toga je za 748 (62, 4%) načinjeno samo jedno mjerenje. Od bolesnika koji su imali dva mjerenja hsTnI (449 bolesnika, 37, 6%), 6 bolesnika (0, 5%) imalo je ponovljeno mjerenje unutar 2 sata, 350 (29, 2%) bolesnika nakon više od 4 sata, a samo 93 bolesnika (7, 7%) u razdoblju od 2-4 sata. Medijan vremenskog intervala između dva mjerenja iznosio je 5, 9 sati (4, 1-11, 5 sati). Zaključak: Za većinu bolesnika liječnici u KBCSM ne traže dva mjerenja koncentracije hsTnI. U slučajevima kada zatraže dva mjerenja, ne pridržavaju se vremenskog intervala od 3 sata kako je preporučeno smjernicama. Poželjno bi bilo provesti edukaciju liječnika kako bi se pridržavali smjernica u svrhu poboljšanja skrbi bolesnika.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Ustanove
KBC "Sestre Milosrdnice"