Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 819446

Godišnje izvješće: dobrovoljno vs obvezno objavljivanje


Čular, Marko
Godišnje izvješće: dobrovoljno vs obvezno objavljivanje // Aktualne dileme i izazovi računovodstva, revizije i poreza u Republici Hrvatskoj / Danimir Gulin (ur.).
Zagreb: HZRFD, 2016. str. 170-185


Naslov
Godišnje izvješće: dobrovoljno vs obvezno objavljivanje
(Annual report: volontary vs obligatory reporting)

Autori
Čular, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo

Knjiga
Aktualne dileme i izazovi računovodstva, revizije i poreza u Republici Hrvatskoj

Urednik/ci
Danimir Gulin

Izdavač
HZRFD

Grad
Zagreb

Godina
2016

Raspon stranica
170-185

ISBN
978-961-232-200-7

Ključne riječi
Godišnje izvješće, transparento izvještavanje, Zakon o računovodstvu
(Annual report, transparency reporting, Accounting Act)

Sažetak
Kvalitetna informacija je danas postala ključem uspjeha u svijetu ulaganja. Kvaliteta prezentiranih informacija kroz godišnje izvješće utječe na ulagače, kao i na sve interesne korisnike, na njihove uloge, razmišljanja, rizike i ponašanje. Veza između društava i računovodstva te korisnika godišnjeg izvješća leži u informaciji koju će društvo pružiti interesnim korisnicima (Pivac i Čular, 2012). Računovodstvene informacije čine osnovnu informacijsku bazu u procesu poslovnog odlučivanja. Da bi informacija mogla biti temelj za donošenje poslovnih odluka, između ostalog ona mora biti takva da je karakteriziraju obilježja razumljivosti, važnosti i pouzdanosti (Ramljak, 2014). Financijski izvještaji, kao rezultat računovodstvenih informacija imaju značajnu ulogu u procesu donošenja odluka. Iako je njihova uloga značajna, financijski izvještaji prikazuju kvantitativne podatke iz kojih se ne može dobiti detaljniji uvid u poslovanje društva, a pri tome se misli na uvid u događaje i procese koji nisu kvantitativno iskazani, a vrlo su važni za društvo (Šetka, 2013). Takve informacije, koje će popuniti informacijske nedostatke na relaciji trgovačko društvo i interesni korisnik, trebale bi biti sastavni dio godišnjeg izvješća. Godišnje izvješće, kao bitno izvješće za shvaćanje slike društva, ima za cilj komunicirati sa svim interesnim korisnicima te da istima pruži pravovremene, pouzdane i relevantne informacije o prošlim, sadašnjim i budućim aktivnostima društva (Pivac, Vuko i Čular, 2012). U ovom radu će se istaknuti uloga i važnost godišnjeg izvješća, regulativni okvir godišnjeg izvješća u hrvatskoj, struktura godišnjeg izvješća te praksa izvještavanja kroz godišnje izvješće u hrvatskoj i svijetu. Cilj rada je istaknuti bitne elemente koji bi trebali biti sastavni dio svakog godišnjeg izvješća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Ekonomski fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Marko Čular (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Čular, Marko
Godišnje izvješće: dobrovoljno vs obvezno objavljivanje // Aktualne dileme i izazovi računovodstva, revizije i poreza u Republici Hrvatskoj / Danimir Gulin (ur.).
Zagreb: HZRFD, 2016. str. 170-185
Čular, M. (2016) Godišnje izvješće: dobrovoljno vs obvezno objavljivanje. U: Danimir Gulin (ur.) Aktualne dileme i izazovi računovodstva, revizije i poreza u Republici Hrvatskoj. Zagreb, HZRFD, str. 170-185.
@inbook{inbook, author = {\v{C}ular, M.}, year = {2016}, pages = {170-185}, keywords = {Annual report, transparency reporting, Accounting Act}, isbn = {978-961-232-200-7}, title = {Annual report: volontary vs obligatory reporting}, keyword = {Annual report, transparency reporting, Accounting Act}, publisher = {HZRFD}, publisherplace = {Zagreb} }