Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Laparoskopska Proktokolektomija S Ilealnim Spremnikom I Ileoanalnom Anastomozom Transperinealnim Ili Transanalnim „Dawn- To Up“ Pristupom. (CROSBI ID 635797)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Kovačević Dujo, Ibukić Amir, Kirac Iva, Pajtak Alen, Mesić Marko Laparoskopska Proktokolektomija S Ilealnim Spremnikom I Ileoanalnom Anastomozom Transperinealnim Ili Transanalnim „Dawn- To Up“ Pristupom. // Knjiga sažetaka 13. hrvatskog endoskopskog kirurškog kongresa sa međunarodnim sudjelovanjem, Tuhelj / Stipančić Igor (ur.). Zagreb, 2016

Podaci o odgovornosti

Kovačević Dujo, Ibukić Amir, Kirac Iva, Pajtak Alen, Mesić Marko

hrvatski

Laparoskopska Proktokolektomija S Ilealnim Spremnikom I Ileoanalnom Anastomozom Transperinealnim Ili Transanalnim „Dawn- To Up“ Pristupom.

Otvorena proktokolektomija sa ilealnim spremnikom i ileoanalnom anastomozom uobičajna je kirurška metoda liječenja ulceroznog kolitisa (UK) i familijarne adenomatozne polipoze (FAP). Cilj ovog rad je prikazati „ dawn –to up“ metodu laparoskopske proktokolektomije sa ilealnim „J“ spremnikom transperinealnim i transanalnim pristupom. MATERIALS AND METHODS Operacija počinje transperinealnim ili transanalnim pristupom na rektum i njegovim presijecanjem. Laparoskopski dio operacije provodi se na uobičajni način od cekuma prema rektumu. „Pouch“ se formira izvan trbuha kroz otvor za ileostomu vraća se u trbuh i nakon toga se formira transperinealna ili transanalna staplerska ili ručna anastomoza. Operacija završava formiranjem privremene ileostome. RESULTS Četrnaest bolesnika je od 2013 operirano laparoskopskom proktokolektomijom, 12 UK i 2 FAP, 10 žena i 4 muškarca. 11 transperinealnim i 3 transanalnim pristupom. Kreirano je 12 staplerskih i 2 ručne ileoanalne anastomoze. Nije bilo mortaliteta ni konverzija U postoperativnom tijeku jedna je bolesnica imala adhezivni ileus. Operacije su trajale od 240-420 min. Ileostome su zatvarane nakon 2-3 mj. Svi spremnici su funkcionalni. DISCUSSION Laparoskopska proktokolektomija sa ilealnim spremikom i ileoanalnom anastomozom zahtijevna je operacija. „Dawn-to up“ pristup olakšava operaciju. Mi preferiramo transperinealni pristup kao jednostavniji i sigurniji.

Transanalni; Transperinealni; Laparoskopski; Koloproktektomija; Spremnik

nije evidentirano

engleski

"Down to Up" Transanal or Transperineal Laparoscopic Proctocolectomy with Ileoanal Anastomosis and Ileal Pouch

nije evidentirano

Transanal; Transperineal; Laparoscopic; Coloproctectomy; Pouch

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka 13. hrvatskog endoskopskog kirurškog kongresa sa međunarodnim sudjelovanjem, Tuhelj

Stipančić Igor

Zagreb:

Podaci o skupu

13. hrvatski endoskopski kirurški kongres sa međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

18.05.2016-21.05.2016

Tuhelj, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti