Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Povijesna podloga za Konzervatorski elaborat donjokaštelanske obale (od kule Lodi do luke u Kaštel Starome) (CROSBI ID 778453)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Mladen Domazet Povijesna podloga za Konzervatorski elaborat donjokaštelanske obale (od kule Lodi do luke u Kaštel Starome) // Povijesna podloga za Konzervatorski elaborat donjokaštelanske obale (od kule Lodi do luke u Kaštel Starome). 2012.

Podaci o odgovornosti

Mladen Domazet

hrvatski

Povijesna podloga za Konzervatorski elaborat donjokaštelanske obale (od kule Lodi do luke u Kaštel Starome)

Istraživanje donjokaštelanske obale (K. Štafilić, K. Novi i K. Stari) ukazalo je na njenu slojevitost, partikularne zahvate u odnosu na cjelinu, dinamiku i opseg radova, te kronološki raspon njenog oblikovanja od sedamdesetih godina 19. stoljeća do prvog desetljeća 21. stoljeća. Pitanje kontinuiteta shvaćen je kao slijed relativno kratkih povijesnih razdoblja, onog austrougarskog, zatim između dva svjetska rata, poslijeratnog u okviru Socijalističke Jugoslavije i ovog današnjeg Republike Hrvatske, koji su svi u višoj ili manjoj mjeri ostavili svoje intervencije na donjokaštelanskoj obali. Time se dobio uvid o tempu i intenzitetu promjena, koje su omogućile shvaćanje djelovanja ljudi na prostor, ali i fokusiranje na ključna pitanja kontinuiteta i promjena. Iz 19. stoljeća datiraju tek određeni dijelovi obale. U Kaštel Štafiliću obrambeni zid prema moru (od Štafilleovog kaštela do potoka Ponikvice), u Kaštel Novome gat sa zapadne strane kule Ćipiko, porat i djelomično obrambeni zid prema moru od današnjeg kafića Tin do granice sa Kaštel Starim. Zatim, obrambeni zid prema moru na Garajinovici, istočno proširenje od Koriolanova kaštela s prvom fazom lukobrana i skladište obitelji Šimeta u Kaštel Starome. Usporedno time, podizanje obrambenih zidova u dijelu obale (od Štafilleovog kaštela do potoka Ponikvice) i Garajinovice nije podrazumijevalo istodobno i uređenje obale, koje se proteglo na međuratno razdoblje. Obala se razvijala u kontekstu gospodarskih aktivnosti (vinske trgovine i turizma) te modernizacijskih nastojanja. Njezino nastajanje i oblikovanje ujedno je odražavalo i životne potrebe tadašnjeg stanovništva, odnosno kada je u Donjim Kaštelima (K. Štafilić, K. Novi i K. Stari) 1910. godine živjelo je 3165 stanovnika a 1931. godine 3523 stanovnika.

Donja Kaštela; razvoj obale; opći procesi i lokalne inicijative; utjecaj gospodarskih aktivnosti na prostor

Javno izložena u Gradskom vijeću Grada Kaštela 17. IX. 2012. g. Pregledno u PDF-u.

engleski

A Historical Base for Conservation Study of Donja Kaštela Coast (from the tower of Lodi to the harbour in Kaštel Stari)

nije evidentirano

Donja Kaštela; coastal development; general processes and local initiatives; effects of economic activities on the coastal area

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Povijesna podloga za Konzervatorski elaborat donjokaštelanske obale (od kule Lodi do luke u Kaštel Starome)

2012.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest

Poveznice