Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Obitelj Biankini - preporoditelji i dobročinitelji (CROSBI ID 778450)

Druge vrste radova | izložba

Aldo Čavić, Andrea Devlahović, Mladen Domazet, Marija Plenković i Vilma Stojković Obitelj Biankini - preporoditelji i dobročinitelji // Obitelj Biankini - preporoditelji i dobročinitelji. 2016.

Podaci o odgovornosti

Aldo Čavić, Andrea Devlahović, Mladen Domazet, Marija Plenković i Vilma Stojković

hrvatski

Obitelj Biankini - preporoditelji i dobročinitelji

Muzej Staroga Grada nekada je bio dom složne i radišne obitelji Biankini. Otac Juraj i majka Cvita imali su sedmero djece. Braća Biankini posebno su značajna te su imali veliki utjecaj na razvoj grada. Najstariji od njih, Dinko, preuzeo je pomorsku tradiciju obitelji te je postao kapetan, aktivno se bavio politikom te početkom dvadesetog stoljeća obnaša dužnost gradonačelnika Starog Grada. Petar, agronom, napisao je i tiskao prvi hortikulturni priručnik na hrvatskom jeziku „O uzgoju i njegovanju cvieća, uresnog grmlja i drveća“. Uređuje obiteljski perivoj Jurjevac i gradski park Vorbu. Liječnik Ante bio je profesor kirurgije na Sveučilištu Northwestern u Chicagu. Tijekom Prvog svjetskog rata sudjelovao je aktivno u iseljeničkoj hrvatskoj politici, te postaje predsjednik Jugoslavenskog narodnog vijeća u Washingtonu. Najpoznatiji od braće, svećenik Juraj, bio je istaknuti dalmatinski političar, narodni prvak, poslanik u Carevinskom vijeću u Beču i dugogodišnji urednik Narodnog Lista u Zadru. Reprezentativnu palaču koju su sagradili kasnije poklanjaju gradu, a izložbom o obitelji vraćamo barem dio onoga čime su nas zadužili.

Stari Grad ; obitelj Biankini ; palača Biankini ; preporodno razdoblje ; pomorstvo

Izložba je otvorena u okviru noći muzeja 2016. g. u Muzeju Staroga Grada na otoku Hvaru

engleski

Biankini Family – reformers and benefactors

nije evidentirano

Stari Grad ; Biankini family ; Biankini palace ; revival period ; maritime

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Obitelj Biankini - preporoditelji i dobročinitelji

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest