Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Novi historiografski pogled na prošlost Dalmacije: Josip Vrandečić, "Borba za Jadran u ranom novom vijeku: mletačko-osmanski ratovi u venecijanskoj nuncijaturi", Split 2013. (CROSBI ID 228703)

Prilog u časopisu | prikaz, osvrt, kritika

Bertoša, Slaven Novi historiografski pogled na prošlost Dalmacije: Josip Vrandečić, "Borba za Jadran u ranom novom vijeku: mletačko-osmanski ratovi u venecijanskoj nuncijaturi", Split 2013. // Nova Istra, god. XIX., sv. 5 (2014), 3-4; 440-446

Podaci o odgovornosti

Bertoša, Slaven

hrvatski

Novi historiografski pogled na prošlost Dalmacije: Josip Vrandečić, "Borba za Jadran u ranom novom vijeku: mletačko-osmanski ratovi u venecijanskoj nuncijaturi", Split 2013.

Među raznolikim temama prebogate mletačke povijesti - od trenutka kada se Venecija pretvorila u značajnu pomorsku silu na Sredozemlju, pa sve do njezine propasti koncem XVIII. stoljeća - posebno poglavlje predstavljaju novovjekovne borbe za Jadran, koje su se u više navrata vodile između Mletačke Republike i Osmanskog Carstva, a predmet su autorovog proučavanja u ovoj knjizi. Nastala je na temelju detaljne analize izvornih arhivskih vrela, spisa iz mletačke nuncijature u Tajnom vatikanskom arhivu, koje je ekscerpirao dalmatinski franjevac trećoredac fra Danijel Zec, a pohranjeni su u Državnom arhivu u Zadru. Te je vrijedne dokumente s izvornim tekstovima iz fonda usporedio, kompletirao i nadopunio mnogobrojnim važnim podacima iz drugih vrela i literature upravo autor ove knjige, prof. dr. sc. Josip Vrandečić.

Josip Vrandečić; mletačko-osmanski odnosi; novi vijek

nije evidentirano

engleski

A New Historiographic View on the Past of Dalmatia: Josip Vrandečić, "Borba za Jadran u ranom novom vijeku: mletačko-osmanski ratovi u venecijanskoj nuncijaturi", Split 2013.

nije evidentirano

Josip Vrandečić; Venetian-Ottoman relations; Modern Age

nije evidentirano

Podaci o izdanju

god. XIX., sv. 5 (3-4)

2014.

440-446

objavljeno

1331-0321

Povezanost rada

Povijest