Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 817104

Akademsko, socijalno i emocionalno funkcioniranje djece rizične za razvoj ADHD-a


Velki, Tena; Romstein, Ksenija
Akademsko, socijalno i emocionalno funkcioniranje djece rizične za razvoj ADHD-a // 20. Dani psihologije u Zadru: sažetci priopćenja / Penezić, Zvjezdan ; Slišković, Ana ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Nikolić, Matilda ; Nekić, Marina ; Ombla, Jelena ; Šimunić, Ana ; Tokić, Andrea (ur.).
Zadar: Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru, 2016. str. 133-133 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Akademsko, socijalno i emocionalno funkcioniranje djece rizične za razvoj ADHD-a
(Academic, social and emotional functioning of children at risk for developing ADHD)

Autori
Velki, Tena ; Romstein, Ksenija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
20. Dani psihologije u Zadru: sažetci priopćenja / Penezić, Zvjezdan ; Slišković, Ana ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Nikolić, Matilda ; Nekić, Marina ; Ombla, Jelena ; Šimunić, Ana ; Tokić, Andrea - Zadar : Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru, 2016, 133-133

ISBN
978-953-331-102-9

Skup
20. Dani psihologije u Zadru

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 19-21.05.2016,

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
ADHD; academic functioning; social development; emotional development; primary school children
(ADHD; akademsko funkcioniranje; socijalni razvoj; emocionalni razvoj; osnovnoškolci)

Sažetak
Brojna su istraživanja pokazala kako djeca s ADHD-om pokazuju probleme u akademskom, socijalnom i emocionalnom funkcioniranju. Međutim, jako mali broj istraživanja bavi se djecom koja su rizična za razvoj ADHD-a, a gdje bi ovakva odstupanja mogla ukazati na posljedični razvoj poremećaja te kao takva biti važna u organizaciji preventivnih programa. Cilj istraživanja je provjeriti akademsko (školski uspjeh, akademska samoefikasnost), socijalno (broj prijatelja, vršnjačka prihvaćenost, socijalna samoefikasnost) i emocionalno (empatija, emocionalna kompetentnost, emocionalna samoefikasnost) funkcioniranje djece rizične za razvoj ADHD-a. U istraživanju je sudjelovalo 500 učenika 4., 6. i 8. razreda osnovne škole (prosječne dob M=12, 72, sd=1, 62). Učenici su podijeljeni u 3 skupine s obzirom na samoprocjenu simptoma prema kriterijima DSM-V, pri čemu je 11% (N=55) učenika samoprocijenilo da je suspektno za razvoj ADHD-a, a 13, 6% (N=68) da ima simptome za dijagnozu ADHD-a te su ove dvije skupine smatrane rizičnima za razvoj ADHD-a, dok su ostali učenici procijenili da nemaju simptome ADHD (75, 4%, N=377). Korišteni su sljedeći instrumenti: Skala hiperaktivnosti- impulzivnosti-pažnje (HIP ; Vulić-Prtorić, 2006), Upitnik emocionalne kompetentnosti (UEK- 45 ; Takšić, 2002), Skala emocionalne empatije iz E-upitnika (Raboteg-Šarić, 2002), Upitnik samoefikasnosti za djecu (SEQ-C, Vulić-Prtorić i Solić, 2006) te su učenici pitani da procjene koliko se osjećaju prihvaćeno od strane vršnjaka, koliko imaju prijatelju i daju podatke o školskom uspjehu. Rezultati istraživanja pokazali su kako je kod djece rizične za razvoj ADHD-a narušeno akademsko funkcioniranje (oba aspekta, F(2)školski uspjeh = 3, 87, p<0, 05 ; F(2)akademska samoefikasnost = 23, 46, p<0, 01 ), međutim za socijalno i emocionalno funkcioniranje nađena su odstupanja samo na jednom aspektu (F(2)vršnjačka prihvaćenost = 4, 35, p<0, 05 ; F(2)emocionalna samoefikasnost = 6, 76, p<0, 01). Možemo zaključiti kako je kod djece rizične za razvoj ADHD-a svakako narušeno akademsko funkcioniranje, no kada govorimo o socijalnom i emocionalnom funkcioniranju ove razlike su manje i odnose se samo na neke ispitane aspekte što bi se trebalo detaljnije ispitati u budućim istraživanjima. Budući prevencijski programi trebali bi se usmjeriti prvenstveno na pomoć u školskoj prilagodbi, ali i u razvoju socijalnih vještina potrebnih za stvaranje prisnih vršnjačkih odnosa, te u razvoj djetetovih sposobnosti nošenja s negativnim emocijama.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Psihologija, PedagogijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet za odgojne i obrazovane znanosti, Osijek