Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 816701

Dr. sc. Julijano Sokolić, Lošinjski zavičaj i bibliografija


Polić, Maja; Strčić, Petar
Dr. sc. Julijano Sokolić, Lošinjski zavičaj i bibliografija, Rijeka: Povijesno društvo Rijeka, 2012 (monografija)


Naslov
Dr. sc. Julijano Sokolić, Lošinjski zavičaj i bibliografija
(PhD. Julijano Sokolić, Lošinj homeland and bibliography)

Autori
Polić, Maja ; Strčić, Petar

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, pregledna

Izdavač
Povijesno društvo Rijeka

Grad
Rijeka

Godina
2012

Stranica
96

ISBN
978-953-6186-07-5

Ključne riječi
Julijano Sokolić; povjesničar brodarstva i pomorstva; Mali Lošinj
(Julijano Sokolić; shipping and maritime historian; Mali Lošinj)

Sažetak
U knjizi je govor o području otoka Lošinja na Kvarnerskim otocima uz zapadni dio Jadranske obale u Hrvatskoj, i to kroz povijest toga otoka te o biografiji i bogatoj bibliografiji jednoga od danas najznačajnijih žitelja Maloga Lošinja – dr. sc. Julijana Sokolića. Riječ je o novijoj povijesti doktorova rodnoga naselja Nerezine, prilogu o rodoslovlju malološinjske obitelji Sokolić, koju nalazimo u Nerezinama od druge polovice 17. stoljeća, a nositelja toga prezimena ima znatan broj diljem hrvatskih krajeva. Osnovnoškolsko obrazovanje J. Sokolić započeo je u Nerezinama, a nastavio u Malome Lošinju. U to je vrijeme već započeo literarno stvaralaštvo, koje će njegovati i plodno nastaviti do danas. Potom je upisao brodostrojarski odjel Pomorske škole u Bakru, te slijedi studij u Sloveniji na Višoj pomorskoj školi u Piranu i na Strojarskome fakultetu u Ljubljani. Radni je vijek započeo u brodogradilištu Lošinjske plovidbe u Malome Lošinju, gdje je bio i pomoćnik generalnoga direktora za razvoj. Istodobno obavlja visoke dužnosti u okviru političko-administrativnih cjelina, pa je, primjerice, bio i predsjednik Skupštine Općine Cres-Lošinj. Dolaze do izražaja organizacijske i kulturne sposobnosti toga tehnički visokoobrazovanoga, ali i humanistički opredijeljenog stručnjaka. Pokreće mnogobrojne aktivnosti u sredini do tada s mnogim zatajenim mogućnostima osobito na području valorizacije otočnoga kulturnog nasljeđa. Sokolić je u međuvremenu pohađao poslijediplomski studij u Evropskome centru za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija sa sjedištem u Beogradu, ali pri zagrebačkome Sveučilištu, odnosno Fakultetu za strojarstvo i brodogradnju. Napokon je na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zadru bio na doktorskome studiju, pa je postao doktor znanosti. Magistarski i doktorski rad povezao je sa svojim praktičnim djelatnostima. Tako, jedna od važnijih aktivnosti poticanje je i podupiranje osnutka i rada zavičajnih udruga, a s ciljem da se visok broj ljudi uključi u razne oblike kulturnoga oblikovanja i zaštite bogate otočne baštine. Stalno je aktivan i u izdavačkoj djelatnosti, u organiziranju skupova i manifestacija, a rezultate svojih istraživanja daje i na znanstvenim i stručnim skupovima. Dio svojega stvaralačkog opusa usmjerio je i u prepoznavanje i valorizaciju rada i djelovanja otočana u emigraciji, pa ih i posjećuje. Autor je više od šest stotina objavljenih radova – knjiga, znanstvenih i stručnih rasprava i članaka, a napose onih iz popularizacije znanosti i struke. Zbog svojega djelovanja privlačio je pozornost, pa je tako o njemu i njegovu plodnome djelovanju objavljeno niz stručnih i popularnih napisa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Profili:

Avatar Url Maja Polić (autor)

Avatar Url Petar Strčić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Polić, Maja; Strčić, Petar
Dr. sc. Julijano Sokolić, Lošinjski zavičaj i bibliografija, Rijeka: Povijesno društvo Rijeka, 2012 (monografija)
Polić, M. & Strčić, P. (2012) Dr. sc. Julijano Sokolić, Lošinjski zavičaj i bibliografija. Rijeka, Povijesno društvo Rijeka.
@book{book, year = {2012}, pages = {96}, keywords = {Julijano Sokoli\'{c}, shipping and maritime historian, Mali Lo\v{s}inj}, isbn = {978-953-6186-07-5}, title = {PhD. Julijano Sokoli\'{c}, Lo\v{s}inj homeland and bibliography}, keyword = {Julijano Sokoli\'{c}, shipping and maritime historian, Mali Lo\v{s}inj}, publisher = {Povijesno dru\v{s}tvo Rijeka}, publisherplace = {Rijeka} }