Utjecaj kalcizacije tla na primanje hranjiva i mineralni sastav krumpira (CROSBI ID 403321)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Magdić, Ivan
Lazarević, Boris
hrvatski
Utjecaj kalcizacije tla na primanje hranjiva i mineralni sastav krumpira
Kiselost tla jedan je od značajnijih ograničavajućih čimbenika poljoprivrene proizvodnje. pH tla utječe, između ostalog na mikrobiološku aktivnost u tlu, rast korijena te dostupnost pojednih mineralnih tvari biljci. U kiselim tlima aluminij, željezo i mangan postaju lako topljivi i djeluju toksično na usjeve, a fosfor i molibden postaju netopivi pa time i nepristupačni biljkama. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj kalcizacije na primanje hranjiva i mineralini sastav sorte krumpira Victoria. Pokus je postavljen u plasteniku na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, po slučajno bloknom rasporedu u tri ponavljanja. Tretmane su predstavljali prirodno kiselo tlo s visokim sadržajem zamjenjivog aluminija, te tlo kalcizirano s Ca(OH)2. Biljke su uzgajane do cvatnje, kada su uzeti uzorci lista za analizu mineralnog sastava. Biljni materijal je sušen u sušioniku pri 70 ºC, mljeven i homogeniziran, a mineralni sastav određen je u analitičkom laboratoriju Zavoda za ishranu bilja Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Analizom je utvrđeno da je tretman kalcizacije statistički značajan za koncentracije P, K i Ca u suhoj tvari (ST) lista, dok se koncentracije N i Mg u ST lista nisu značajno razlikovale između biljaka uzgajanih na kiselom i kalciziranom tlu.
kiselo tlo; krumpir; kalcizacija; mineralni sastav
nije evidentirano
engleski
The influence of liming the soil to receive nutrients and mineral content of potatoes
nije evidentirano
soil acidity; potato; soil liming; mineral composition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
10.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb