Hrana i kognitivna sposobnost u starijoj životnoj dobi (CROSBI ID 403314)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Trogrlić, Helena
Čačić Kenjerić, Daniela
hrvatski
Hrana i kognitivna sposobnost u starijoj životnoj dobi
Neurodegenerativne bolesti tipa Alzheimerova, Parkinsonova te multipla skleroza, danas sve više zahvaćaju stariju populaciju, a njihov uzrok je ili nepoznat ili nepotpuno definiran. Većina tih bolesti je neizlječiva i jedino što se može učiniti jest pronaći način da se uspori njihov daljnji razvoj. Brojna su istraživanja pokazala da se to može učiniti prehranom i da određene skupine namirnica mogu povoljno utjecati na kognitivne sposobnosti osoba starije životne dobi. Tu su se vrlo dobrim pokazali mlijeko i mliječni proizvodi te voće i povrće zbog svojih sastojaka koji djeluju kao antioksidansi, regulatori razine inzulina, stimulatori živčanih impulsa itd. Alkohol i kava, također, mogu smanjiti rizike od neurodegenerativnih bolesti ukoliko se konzumiraju u umjerenim količinama, u suprotno mogu biti uzrok nizu drugih bolesti.
neurodegenerativna bolest ; prehrana ; kognitivna sposobnost
nije evidentirano
engleski
Nutrition and cognitive ability in elderly
nije evidentirano
neurodegenerative diseases ; nutrition ; cognitive ability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
10.05.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija