Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 814521

Klasifikacija maslinika na području općine Klis


Strikić, Frane; Klepo, Tatjana; Radunić, Mira; Čagalj, Marin
Klasifikacija maslinika na području općine Klis // Zbornik sažetaka 11. Znanstveno stručno savjetovanje Hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, Beli Manastir, 2016. / Stanisavljević, Aleksandar ; Šimunović, Višnja ; Vujević, Predrag (ur.).
Zagreb: Grafomark d.o.o., Zagreb, 2016. str. 46-46 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Klasifikacija maslinika na području općine Klis
(Olive orchard classification in the municipality of Klis)

Autori
Strikić, Frane ; Klepo, Tatjana ; Radunić, Mira ; Čagalj, Marin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 11. Znanstveno stručno savjetovanje Hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, Beli Manastir, 2016. / Stanisavljević, Aleksandar ; Šimunović, Višnja ; Vujević, Predrag - Zagreb : Grafomark d.o.o., Zagreb, 2016, 46-46

Skup
11. znanstveno stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Beli Manastir, Hrvatskas, 03.-05. 03. 2016.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Maslina ; klasifikacija ; sortiment ; Klis
(Oliv ; classification ; varieties ; Klis)

Sažetak
Općina Klis je jedinica lokalne samouprave u županiji Splitsko-dalmatinskoj, a smještena je u neposrednoj blizini grada Splita. Tradicionalno je poljoprivredni kraj u kojem je razvijerno maslinarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo. Prostor općine zauzima 176 km2 na kojem živi 4.739 stanovnika. Maslinarstvo je razvijeno u Kliškom polju koje ima jugozapdnu ekspoziciju. Cilj rada je bio izraditi bazu podataka za maslinike na području općine Klis, a koja će služiti kao model za upravljanje maslinarskom proizvodnjom na području županije Splitsko-dalmatinske. Za izradu baze korištene su slobodne satelitske i ortofoto snimke te podaci zabilježeni terenskim istraživanjima. Kompilacijom prikupljenih podataka maslinici su klasificirani na: maslinike u okućnicama, čiste nasade, maslinike u konsocojaciji s vinogradom, maslinik u konsocijaciji s drugim poljoprivrednim kulturama i ostalo. Također klasifikacija je napravljena i prema nadmorskoj visini uzgoja te starosnoj i sortnoj strukturi. Iz prikupljenih podataka utvrđeno je da se na području općine Klis u uzgoju nalazi 21.753 stabla masline zasađene u 568 nasada na 918 katastarskih čestica. Ukupna površina pod maslinom iznosi 79, 1 ha, a prosječna površina maslinika iznosi 0, 14 ha. U ARKOD sustav upisano je 110 ARKOD parcela na ukupno 12, 8 ha.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), EkonomijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split