Postupci za dokazivanje goveđeg tkiva u toplinski obrađenim uzorcima namirnica (CROSBI ID 94477)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Cvrtila, Željka ; Hadžiosmanović, Mirza ; Bažulić, Davorin ; Njari, Bela
hrvatski
Postupci za dokazivanje goveđeg tkiva u toplinski obrađenim uzorcima namirnica
Glavnim razlogom za utvrđivanjem vrsta mesa u toplinski obrađenim ili neobrađenim proizvodima od mesa je želja da se potrošač, trgovina i industrija zaštite od lažnih deklariranja proizvoda i krivotvorenja određenih vrsta proizvoda, što je vrlo značajno sa zdravstvenog i religioznog, te ekonomskog stanovišta. Potreba za kontrolom kakvoće u tom području djelovanja je znatno porasla posljednjih nekoliko godina, posebno rigoroznim uvjetima trgovine u Europskoj uniji (EU). Identifikacijom vrste tkiva u proizvodima moguće je prevenirati konzumaciju proizvoda u čijem sastavu se nalazi goveđe tkivo, što je danas zbog opasnosti od goveđe spongiformne encefalopatije (GSE) izuzetno značajno.
identifikacija vrsta mesa; goveđa spongiformna encefalopatija
nije evidentirano
engleski
-
nije evidentirano
identification of meat types; bovine spongiform encefalopaty
nije evidentirano