Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 814030

Projektne osnove Interdisciplinarnoga centra za edukaciju


Čačev, Tamara; Švob Štrac, Dubravka; Žarković, Neven
Projektne osnove Interdisciplinarnoga centra za edukaciju // Scientific and Professional Conference with International Participation Management- Conference Proceedings, / Šiber, Gordana (ur.).
Zagreb: Visoka škola za poslovanje i upravljanje, 2014. str. 21-29 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Projektne osnove Interdisciplinarnoga centra za edukaciju
(Project basis of an Interdisciplinary Education Centre)

Autori
Čačev, Tamara ; Švob Štrac, Dubravka ; Žarković, Neven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Scientific and Professional Conference with International Participation Management- Conference Proceedings, / Šiber, Gordana - Zagreb : Visoka škola za poslovanje i upravljanje, 2014, 21-29

ISBN
9789537670993

Skup
Znanstveno-stručni skup s s međunarodnim sudjelovanjem "menadžment"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 06-07.06.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Interdisciplinarnost; edukacija; znanost; gospodarstvo; diseminacija znanja
(Interdisciplinarity; education; science; business; knowledge dissemination)

Sažetak
Uspjeh na globalnome tržištu u uvjetima ekonomije 21. stoljeća temelji se na brzome i učinkovitome prijenosu znanstvenih spoznaja u obrazovni i gospodarski sektor. Stoga je od presudne važnosti olakšati i skratiti proces transfera znanstvenih spoznaja od njihova nastanka do implementacije u praksu. Osnivanje interdisciplinarnoga centra za edukaciju i usavršavanje, kojim bi se znanstvena izvrsnost iskoristila kao katalizator tihn procesa na svim razinama edukacijskog kontinuuma s posebnim naglaskom na visoko obrazovanje, imala bi značajan utjecaj na podizanje regionalne konkurentnosti Republike Hrvatske. Vizija je centra da postane vodeći nacionalni te europski prepoznatljiv regionalni centar za edukaciju i usavršavanje na području biomedicinskih znanosti. Pristupanjem Rh u EU te uklapanjem ciljeva ovoga projekta u smjernice njezine Kohezijske politike, kao jedna od mogućnosti financiranja ovoga projekta otvara se mogućnost korištenja sredstava iz strukturnih fondova EU- a. Nakon početne investicije očekuje se da će se daljnje poslovanje centra temeljiti na vlastitim prihodima (kroz prijave regionalnih, nacionalnih i međunarodnih projekta itd.). Očekivani utjecaj osnivanja interdisciplinarnoga centra za edukaciju i usavršavanje jest da svojim aktivnostima omogući povezivanje znanstvenika sa stručnjacima na svim razinama obrazovnog sustava u cilju razvoja, diseminacije i implementacije novih znanja, metoda, tehnologija i praksi. jedna od djelatnosti centra bit će i popularizacija znanosti. U konačnici, centar će pozitivno utjecati na razvoj regije te njezino profiliranje kao regionalnog centra koji prepoznaje važnost sektora I&R. Takva će percepcija privući ulaganja iz područja gospodarstva. dok će uslužni sektor također profitirati kroz povećani demografski priljev vezan uz ovaj centar.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb