Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 813874

Projekt osnivanja Centra za stres


Švob Štrac, Dubravka; Čačev, Tamara; Žarković, Neven
Projekt osnivanja Centra za stres // Scientific and Professional Conference with International Participation Management- Conference Proceedings / Šiber, Gordana (ur.).
Zagreb: Visoka škola za poslovanje i upravljanje, 2014. str. 211-221 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Projekt osnivanja Centra za stres
(Project of Stress Center Establishment)

Autori
Švob Štrac, Dubravka ; Čačev, Tamara ; Žarković, Neven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Scientific and Professional Conference with International Participation Management- Conference Proceedings / Šiber, Gordana - Zagreb : Visoka škola za poslovanje i upravljanje, 2014, 211-221

ISBN
9789537670993

Skup
Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Menadžment

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 06-07.06.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Stres; istraživanje i razvoj; edukacija; komercijalizacija znanja; gospodarstvo
(Stress; reasearch and development; education; knowledge commercialization; business)

Sažetak
Predviđanja Svjetske zdravstvene organizacije sugeriraju da će do 2020. godine stresom uzrokovane bolesti dominirati u cijelom svijetu, te je stoga stres nazvan epidemijom 21. stoljeća. U skladu s time, Europska Komisija u posljednjih je nekoliko godina izdala više smjernica za zemlje članice EU radi boljeg pristupa ovom problemu. Upravo s ciljem razvoja i primjene novih biomedicinskih rješenja u svrhu prevencije i liječenja zdravstvenih posljedica stresa, kao i onih ekonomskog i sociološkog karaktera, predložen je projekt osnivanja Centra za stres, koji bi se ostvario u suradnji brojnih strateških partnera iz znanosti, zdravstva i privrede. Centar za stres bio bi prvi centar takve vrste u Hrvatskoj, koji bi kao centralni dio mreže akademske, znanstveno-istraživačke i poslovno- gospodarske zajednice obuhvatio cjelokupno područje od edukacije i prevencije stresa, primjenjenog istraživanja i razvoja u području stresa, dijagnostike (analitike) stresa, te terapije posljedica stresa i savjetovanja, a zasnivao bi se na najnovijim znanstvenim i biomedicinskim saznanjima. Osnivanje Centra za stres ostvarilo bi se kroz aplikacije na programe regionalne konkurentnosti financirane od strane Europske Unije. Osim putem strukturnih fondova EU, financiranje Centra planira se i iz drugih različitih javnih i privatnih izvora. Povezivanjem biomedicinskih istraživanja i edukacije s poduzetništvom i gospodarstvom, te komercijalizacijom znanja iz područja stresa, Centar za stres jačao bi regionalni razvoj i konkurentnost hrvatskog gospodarstva, te aktivno sudjelovao u unaprjeđenju ljudskog zdravlja i općenito kvalitete života.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb