Utjecaj djelomične defolijacije i solarizacije na koncentraciju polifenola u vinima kultivara Pinot crni i Cabernet sauvignon (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 227735)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Osrečak, Mirela ; Karoglan, Marko ; Kozina, Bernard
hrvatski
Utjecaj djelomične defolijacije i solarizacije na koncentraciju polifenola u vinima kultivara Pinot crni i Cabernet sauvignon (Vitis vinifera L.)
Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti utjecaj djelomične defolijacije (D) kao uobičajenog zahvata u suvremenom vinogradarstvu, solarizacije (S) čiji je utjecaj još uvijek slabo istražen, te kombinacije ovih tretmana (D+S) na sadržaj ukupnih polifenolnih spojeva i ukupnih antocijana u vinima crnih kultivara Pinota crnog i Cabernet sauvignona (Vitis vinifera L.). Provedeni tretmani nisu utjecali na sadržaj šećera u grožđu, ali su svi doveli do značajnog pada ukupne kiselosti kod oba kultivara. Isto tako, utjecali su na povećanje koncentracije ukupnih polifenola i ukupnih antocijana u eksperimentalnim vinima, osim u slučaju solarizacije Cabernet sauvignona, gdje povećanje nije bilo i statistički značajno.
djelomična defolijacija; solarizacija; polifenoli; antocijani
nije evidentirano
engleski
Effect of partial defoliation and solarization on polyphenol concentration in wines produced from Pinot noir and Cabernet sauvignon cultivars (Vitis vinifera L.)
nije evidentirano
partial defoliation; solarization; polyphenols; anthocyanins
nije evidentirano