Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 813280

Leksik hrvatskoglagoljskoga psaltira u usporedbi s psaltirima makedonske redakcije


Šimić, Marinka, Makarijoska, Liljana
Leksik hrvatskoglagoljskoga psaltira u usporedbi s psaltirima makedonske redakcije // Hrvatsko glagoljaštvo u europskom okružju, Zbornik radova Međunarodnoga znanstvenoga skupa povodom 110. obljetnice Staroslavenske akademije i 60. obljetnice Staroslavenskoga instituta, Krk, 5. i 6. listopada 2012. / Vesna Badurina Stipčević, Sandra Požar, Franjo Velčić (ur.).
Zagreb: Staroslavenski insitut, 2015. str. 631-646


Naslov
Leksik hrvatskoglagoljskoga psaltira u usporedbi s psaltirima makedonske redakcije
(The lexical system of the croatian glagolitic psalter compared to the psalters of the macedonian redaction)

Autori
Šimić, Marinka, Makarijoska, Liljana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Hrvatsko glagoljaštvo u europskom okružju, Zbornik radova Međunarodnoga znanstvenoga skupa povodom 110. obljetnice Staroslavenske akademije i 60. obljetnice Staroslavenskoga instituta, Krk, 5. i 6. listopada 2012.

Urednik/ci
Vesna Badurina Stipčević, Sandra Požar, Franjo Velčić

Izdavač
Staroslavenski insitut

Grad
Zagreb

Godina
2015

Raspon stranica
631-646

ISBN
978-953-6080-20-5

Ključne riječi
Crkvenoslavenski jezik, makedonska redakcija, hrvatska redakcija, leksik, grecizmi, moravizmi, leksičke varijante
(Church Slavonic language, Macedonian redaction, Croatian redaction, lexis, Greek words, Moravian words, lexical variants)

Sažetak
Pregled karakterističnih leksičkih obilježja hrvatskih (Lobkovicov, Pariški, Fraščićev uz neke brevijarske psaltire) i makedonskih psaltira (Bolonjski, Pogodinov, Radomirov, Dečanski) u usporedbi sa Sinajskim pokazat će razlike u uporabi novijega leksika, odnosno dosljednu ili nedosljednu upotrebu leksičkih varijanata i njihovu povezanost s određenom sredinom, kao i pojedine tvorbene varijante. Određene su razlike u navedenom korpusu uočljive u očuvanju grecizama na jednoj strani i njihovu prevođenju na drugoj, u ograničenoj upotrebi moravizama itd. Karakteristična se obilježja arhaične redakcije proučavaju u odnosu na Sinajski psaltir, tj. zastupljenost nekih arhaizama u odnosu na neologizme: ino-/edino-, sъnьmь/sъborъ, jędro/skoro, natruti/napitati, rêsnota/istina itd. Upotreba arhaizama i neologizama u leksiku hrvatskih i makedonskih psaltira povezana je s pitanjem redakcija psaltira, ukazuje na odnos leksičkoga sustava psaltira prema leksičkomu sustavu drugih crkvenoslavenskih tekstova i objašnjava razvoj psaltira. U tom kontekstu posebno mjesto pripada Fraščićevu psaltiru, posebice leksiku Komentara za koji je utvrđeno da je povezan s makedonskim komentiranim psaltirima: Pogodinovim i Bolonjskim, te djelovanjem Ohridske književne škole. Komparativna je analiza hrvatskih i makedonskih psaltira na leksičkoj razini dragocjena za proučavanje razvoja slavenske pismenosti.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Marinka Šimić, (112816)