Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom (CROSBI ID 227624)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Mihaljević Žulj, Marin ; Posavec, Barbara ; Škvorc, Melanija ; Tupajić, Pavica Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom // Glasnik zaštite bilja, 39 (2016), 3; 30-36

Podaci o odgovornosti

Mihaljević Žulj, Marin ; Posavec, Barbara ; Škvorc, Melanija ; Tupajić, Pavica

hrvatski

Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom

Cilj rada bio je evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom. Istraživan je kemijski sastav destilata dobivenih od vina sorte Chardonnay kod kojeg je utvrđena mana oksidacije u mirisu. Destilacija vina provedena je pomoću jednostavnog destilacijskog uređaja primjenom dvostruke destilacije uz odvajanje različite količine prve frakcije destilata. Hlapivi spojevi vina i vinskih destilata (acetaldehid, etil-acetat, metanol te viši alkoholi uključivo n-propanol, izobutanol i amilni alkoholi) određeni su metodom plinske kromatografije, a njihove koncentracije uspoređene su s vrijednostima koje su propisane ili se preporučuju za vinske destilate. Dobiveni rezultati ukazuju kako oksidirano vino i od njega dobiveni destilati prema nekim parametrima kemijskog sastava odstupaju od vrijednosti koje se preporučuju u proizvodnji visoko kvalitetnih vinskih destilata. Koncentracije acetaldehida u destilatima dobivenim dvostrukom destilacijom bile su znatno više od praga njegove senzorne detekcije i iznosile su 600-669 mg/L a.a. ovisno o varijanti pokusa. Ostali parametri kemijskog sastava vinskih destilata bili su u granicama propisanih vrijednosti i u skladu s literaturnim podacima.

destilacija; vinski destilat; oksidacija vina; acetaldehid

nije evidentirano

engleski

Evaluation of chemical composition of defect wine distillates

nije evidentirano

distillation; wine distillate; wine oxidation; acetaldehyde

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39 (3)

2016.

30-36

objavljeno

0350-9664

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)