Kemijska i senzorna svojstva vina sorte Sokol (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 227622)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Mihaljević Žulj, Marin ; Greblički, Ivan, Maslov, Luna ; Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Puhelek, Ivana ; Jeromel, Ana
hrvatski
Kemijska i senzorna svojstva vina sorte Sokol (Vitis vinifera L.)
Na području vinogorja Klanjec temeljem ampelotehničkih istraživanja hrvatskih autohtonih sorata vinove loze izdvojena je sorta Sokol koja se po povijesnim navodima uzgaja na ovom području od 17.st. Sorta ima visok kvalitativni potencijal, a daje vina iznadprosječne kvalitete. Vina karakterizira posebna sortna aroma, obično srednjeg intenziteta. Za potpunu ocjenu sorte ne postoji dovoljno praktičnih iskustava. Sorta Sokol je u procesu revitalizacija a glavni cilj je obnoviti proizvodnju vina navedene sorte koje je svojevremeno imalo značajno mjesto u vinskoj ponudi klanječkog kraja. U ovome radu prikazani su rezultati fizikalno-kemijske analize vina iz tri uzastopne godine berbe (2012., 2013., 2014.), te su međusobno uspoređeni sa ciljem procjene potencijala sorte. Po dobivenim rezultatima fizikalno-kemijske analize vina iz sve tri godine berbe mogla bi se svrstati u kategoriju vrhunskih vina. Na osnovu provedenih istraživanja kroz tri godine berbe vidljivo je da sorta Sokol ima velikog potencijala i opravdanost za sadnju na prostorima Klanječkog vinogorja, gdje za sada daje pozitivne rezultate.
Sokol; vino; hrvatske autohtone sorte vinove loze; organske kiseline; HPLC
nije evidentirano
engleski
Chemical composition and sensory characteristics of wine of Sokol variety (Vitis vinifera L.)
nije evidentirano
Sokol; wine; Croatian autochtonous grapevine varieties; organic acids; HPLC
nije evidentirano