Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 813217

Kemijska i senzorna svojstva vina sorte Sokol (Vitis vinifera L.)


Mihaljević Žulj, Marin; Greblički, Ivan, Maslov, Luna; Jagatić Korenika, Ana-Marija; Puhelek, Ivana; Jeromel, Ana
Kemijska i senzorna svojstva vina sorte Sokol (Vitis vinifera L.) // Glasnik zaštite bilja, 39 (2016), 3; 6-13 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Kemijska i senzorna svojstva vina sorte Sokol (Vitis vinifera L.)
(Chemical composition and sensory characteristics of wine of Sokol variety (Vitis vinifera L.))

Autori
Mihaljević Žulj, Marin ; Greblički, Ivan, Maslov, Luna ; Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Puhelek, Ivana ; Jeromel, Ana

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 39 (2016), 3; 6-13

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Sokol; vino; hrvatske autohtone sorte vinove loze; organske kiseline; HPLC
(Sokol; wine; Croatian autochtonous grapevine varieties; organic acids; HPLC)

Sažetak
Na području vinogorja Klanjec temeljem ampelotehničkih istraživanja hrvatskih autohtonih sorata vinove loze izdvojena je sorta Sokol koja se po povijesnim navodima uzgaja na ovom području od 17.st. Sorta ima visok kvalitativni potencijal, a daje vina iznadprosječne kvalitete. Vina karakterizira posebna sortna aroma, obično srednjeg intenziteta. Za potpunu ocjenu sorte ne postoji dovoljno praktičnih iskustava. Sorta Sokol je u procesu revitalizacija a glavni cilj je obnoviti proizvodnju vina navedene sorte koje je svojevremeno imalo značajno mjesto u vinskoj ponudi klanječkog kraja. U ovome radu prikazani su rezultati fizikalno-kemijske analize vina iz tri uzastopne godine berbe (2012., 2013., 2014.), te su međusobno uspoređeni sa ciljem procjene potencijala sorte. Po dobivenim rezultatima fizikalno-kemijske analize vina iz sve tri godine berbe mogla bi se svrstati u kategoriju vrhunskih vina. Na osnovu provedenih istraživanja kroz tri godine berbe vidljivo je da sorta Sokol ima velikog potencijala i opravdanost za sadnju na prostorima Klanječkog vinogorja, gdje za sada daje pozitivne rezultate.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts