Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

KAKVOĆA PREHRANE U ZATVORU U RIJECI OCIJENJENA POMOĆU INDEKSA ZDRAVE PREHRANE (CROSBI ID 634582)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Kenđel Jovanović, Gordana, Pavičić Žeželj, Sandra, Radeta, Anica ; Linšak, Željko KAKVOĆA PREHRANE U ZATVORU U RIJECI OCIJENJENA POMOĆU INDEKSA ZDRAVE PREHRANE // 2nd Croatian Congress on Preventive Medicine and Health Promotion.. 2010

Podaci o odgovornosti

Kenđel Jovanović, Gordana, Pavičić Žeželj, Sandra, Radeta, Anica ; Linšak, Željko

hrvatski

KAKVOĆA PREHRANE U ZATVORU U RIJECI OCIJENJENA POMOĆU INDEKSA ZDRAVE PREHRANE

CILJ: Pravilna prehrana je jedan od životnih glavnih elemenata koji utječe na zdravlje, a utjecaj prehrane u prevenciji i liječenju bolesti je dobro poznat. Zatvorenicima u zatvoru se osiguravaju dnevni obroci koji trebaju zadovoljiti njihove energetske i prehrambene potrebe. Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije provodi dugogodišnju zdravstvenu kontrolu prehrane u Zatvoru u Rijeci. Cilj ovog rada bio je ocijeniti kakvoću prehrane u Zatvoru u Rijeci u cilju osiguranja pravilne prehrane. METODE: Za ocjenu kakvoće prehrane zatvorenika koristili smo rezultate kemijskih analiza cjelodnevnih obroka uzetih u Zatvoru u Rijeci posljednjih deset godina četiri puta godišnje metodom duplih obroka (N=40), te Prehrambeni standard za prehranu zatvorenika i indeks zdrave prehrane (HEI), gdje HEI manji od 51 ukazuje na «lošu» prehranu, od 51 do 80 prehranu koja «treba poboljšanje», a veći od 80 na «dobru» prehranu. REZULTATI: Prosječna energetska vrijednost cjelodnevnih obroka bila je viša od preporuka za prehranu zatvorenika, te energetski udjel bjelančevina kao posljedica veće količine mesa i mesnih proizvoda. Energetski udio masti i ugljikohidrata bio je unutar preporuka, sa većim rasponom vrijednosti za masti. Prosječna količina biljnih vlakana bila je viša od preporuka. Voće je bilo zastupljeno u 65% analiziranih cjelodnevnih obroka, a kuhana povrtna jela u 40%. Prema indeksu zdrave prehrane, prosječna prehrana ocijenjena je sa «treba poboljšanje» (53.2 ± 25.3) sa velikim rasponom vrijednosti. ZAKLJUČAK: Prema dobivenim rezultatima zdravstvene kontrole prehrane u Zatvoru u Rijeci može se zaključiti da postoji trend nepravilne prehrane, zbog velikog udjela jela veće energetske, a manje hranjive gustoće. Dugogodišnje, takva prehrana može utjecati na pojavnost bolesti vezanih uz nepravilnu prehranu. Briga javnog zdravstva je da utvrđuje kakvoću prehrane zatvorenika, utječe na dostupnost poželjnih skupina namirnica i provođenje odgovarajuće prehrane, te da utječe na edukaciju zatvorenika o pravilnoj prehrani u cilju očuvanja zdravlja i preventive bolesti vezanih uz nepravilnu prehranu.

prehrana zatvorenika; zdravstvena kontrola prehrane; javno zdravstvo; indeks zdrave prehrane

nije evidentirano

engleski

Quality food in prison in is graded using the index of a healthy diet

nije evidentirano

prisoners diet; health dietary control; public health; the index of a healthy diet

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

2nd Croatian Congress on Preventive Medicine and Health Promotion.

Podaci o skupu

2nd Croatian Congress on Preventive Medicine and Health Promotion.

poster

13.10.2010-16.10.2010

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita