Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 812636

Regeneracija skeletnog mišića i uloga regeneracijskih gena


Starčević-Klasan, Gordana; Martinčić, Tina; Nikolić, Marina; Josipović, Orijana; Peharec, Stanislav; Bobinac, Dragica
Regeneracija skeletnog mišića i uloga regeneracijskih gena // Medicina : glasilo Hrvatskoga liječničkoga zbora, Podružnica Rijeka, 51 (2015), 474-481 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Regeneracija skeletnog mišića i uloga regeneracijskih gena
(Skeletal muscle regeneration and the role of regeneration genes)

Autori
Starčević-Klasan, Gordana ; Martinčić, Tina ; Nikolić, Marina ; Josipović, Orijana ; Peharec, Stanislav ; Bobinac, Dragica

Izvornik
Medicina : glasilo Hrvatskoga liječničkoga zbora, Podružnica Rijeka (0025-7729) 51 (2015); 474-481

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Denervacija; Regeneracija; Satelitske stanice; Skeletni mišić; Živac
(Denervation; nerve; regeneration; satellite cells; skeletal muscle)

Sažetak
Skeletni mišić odraslog organizma je dinamično tkivo koje ima iznimnu sposobnost regeneracije nakon ozljede. Radi se o sinkroniziranim procesima koji uključuju aktivaciju populacije mišićnih prekursora koje nazivamo satelitskim stanicama. Nakon povrede skeletni mišić vrlo brzo započinje s opsežnim procesima reparacije s ciljem prevencije gubitka mišićne mase. Inicijalna faza mišićne regeneracije i reparacije karakterizirana je nekrozom oštećenog tkiva i upalom. Gotovo istodobno aktiviraju se do tada mirne satelitske stanice, proliferiraju, diferenciraju i spajaju se kako bi nastalo multinuklearno mišićno vlakno. U procesu mišićne regeneracije značajnu funkciju imaju i proteini regeneracijske (Reg) genske obitelji. Obitelj Reg gena uključena je u proces regeneracije tkiva, rast i proliferaciju različitih stanica, staničnu adheziju i otpornost na apoptozu. Reg geni očituju se u ranim fazama ozljede, što upućuje na njihovu ulogu reaktanta akutne faze upale i faktora rasta koji uzrokuje proliferaciju i rast satelitskih stanica u skeletnom mišiću, odnosno proliferaciju i rast Schwannovih stanica u ozlijeđenom perifernom živcu. Budući da se Reg 3G pojavljuje odmah nakon ozljede mišića i živca, pretpostavlja se da ima ulogu posrednika u signaliranju između ozlijeđenog živca i mišića, a moguće i makrofaga.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • EMBASE (Excerpta Medica)
  • Chemical abstracts
  • Google schoolar