Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 812524

55 godina Poljoprivrednoga fakulteta


55 godina Poljoprivrednoga fakulteta, Osijek: Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2015 (monografija)


Naslov
55 godina Poljoprivrednoga fakulteta
(55 Year of Faculty of Agriculture)

Urednik/ci
Guberac, Vlado ; Marić, Sonja ; Florijančić, Tihomir

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, monografija, pregledna

Izdavač
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2015

Stranica
588

ISBN
978-953-7871-50-5

Ključne riječi
monografija ; Poljoprivredni fakultet ; Osijek
(monograph ; Faculty of Agriculture ; Osijek)

Sažetak
Pred Vama je jubilarna monografija u kojoj smo prikazali rezultate rada naših zaposlenika i studenata u proteklih 55 godina. Prije pet godina svečano smo u Hrvatskome narodnome kazalištu u Osijeku obilježili točno pola stoljeća od kada je 18. listopada 1960. godine, na temeljima višestoljetne povijesti visokoga školstva u istočnoj Hrvatskoj te tradiciji vrijednih ratara i stočara Slavonije i Baranje, osnovana prva suvremena visokoškolska ustanova koja se bavi odgojem i obrazovanjem agronoma. Iako se pet godina u cjelokupnoj povijesti našega Fakulteta ne čini mnogo, za nas su one gotovo jednako značajne, kao vjerojatno i našim prethodnicima koji su ga tada osnivali, pa slobodno mogu reći da čine jednu novu prekretnicu u njegovu razvoju i radu. Naime, Fakultet je u svojoj povijesti, tijekom prvih četvrt stoljeća postojanja imao snažan razvoj i napredak, no drugih četvrt stoljeća bilježi se kao izrazito teško razdoblje. Ono je započelo velikosrpskom agresijom na Republiku Hrvatsku, što je rezultiralo uništenjem tada modernoga zdanja Poljoprivrednoga fakulteta na Tenjskoj cesti te progonstvom djelatnika i studenata na različite lokacije u gradu Osijeku i konačnim podstanarstvom u zgradi Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Ovaj dio bliske povijesti najviše smo osjetili mi, djelatnici koji i danas radimo na Fakultetu, ali smo posebno ponosni što su se predavanja i ispiti za naše studente održavali besprekidno i u najtežim trenucima. Nakon pola stoljeća burne prošlosti, nakon više od dvadeset godina rada u podstanarstvu i nakon više od tri godine izgradnje, točnije 5. listopada 2011. godine službeno je otvoren i predan na uporabu novoizgrađeni moderni objekt Poljoprivrednoga fakulteta na prostoru Sveučilišnog kampusa. Bila je to nova pokretačka snaga, vraćanje značaja i važnosti, i fakultetu i agronomskoj struci, koja im pripada s obzirom na misiju i viziju koju imaju u zajednici. Upravo u minulom petogodišnjem razdoblju Fakultet je kupnjom 3, 5 ha vinograda na prostoru Mandićevca u okolici Đakova dobio svoje prvo pokušalište za vinogradarsku i vinarsku djelatnost, potom smo stupili u posjed poljoprivrednoga zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske površine 8, 2 ha na području općine Antunovac namijenjeno prvenstveno znanstveno-istraživačkom i stručnom radu u području lovstva, ribarstva i pčelarstva te konačno najveće pokušalište „Klisa“ površine 52 ha, što predstavlja izniman poticaj jačega i bržega razvoja fakulteta. I kao kulminacija protekloga petogodišnjega razdoblja, kao svojevrsno priznanje za preživljena teška vremena i nagrada za uloženi veliki trud, Fakultet je izvrsno ocijenjen od strane međunarodnoga Povjerenstva tijekom reakreditacijskoga postupka te dobio dopusnicu za rad u sljedećem petogodišnjem razdoblju. Posebno me veseli što mogu istaknuti da je u svemu navedenom jedinstvo Fakulteta došlo do punog izražaja, što nam treba biti smjernica i putokaz u budućim izazovima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Vlado Guberac (urednik)

Avatar Url Tihomir Florijančić (urednik)

Avatar Url Sonja Vila (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

55 godina Poljoprivrednoga fakulteta, Osijek: Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2015 (monografija)
Guberac, V., Marić, S. & Florijančić, T. (ur.) (2015) 55 godina Poljoprivrednoga fakulteta. Osijek, Poljoprivredni fakultet u Osijeku.
@book{book, collectioneditor = {Lu\v{z}ai\'{c}, Ras}, translator = {Perkovi\'{c}, Anica}, year = {2015}, pages = {588}, keywords = {monograph, Faculty of Agriculture, Osijek}, isbn = {978-953-7871-50-5}, title = {55 Year of Faculty of Agriculture}, keyword = {monograph, Faculty of Agriculture, Osijek}, publisher = {Poljoprivredni fakultet u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }