Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta prehrane u dječjim vrtićima Primorsko - goranske županije (CROSBI ID 634493)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Pavičić Žeželj, Sandra ; Kenđel Jovanović, Gordana ; Malatestinić, Đulija ; Janković, Suzana Kvaliteta prehrane u dječjim vrtićima Primorsko - goranske županije // 3. Hrvatski kongres preventivne medicine i unapređenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem, Hrana i prehrana.. Zagreb, 2014

Podaci o odgovornosti

Pavičić Žeželj, Sandra ; Kenđel Jovanović, Gordana ; Malatestinić, Đulija ; Janković, Suzana

hrvatski

Kvaliteta prehrane u dječjim vrtićima Primorsko - goranske županije

Pravilnim izborom sezonskih namirnica i primjenom stručno izrađenog jelovnika u dječjim vrtićima pridonosimo održavanju zdravlja kao i stvaranju pravilnih prehrambenih navika od najranije dobi što je važno za prevenciju pretilosti te mnogih kroničnih nezaraznih bolesti u kasnijoj životnoj dobi. Cilj rada bio je prikazati način izrade jelovnika i kvalitetu prehrane u dječjim vrtićima na području Primorsko – goranske županije. Jelovnik se izrađuje na temelju energetskih i prehrambenih potreba djece predškolske dobi u skladu s hrvatskim preporukama. Jelovnik je sastavljen od raznovrsnih, sezonskih namirnica i napravljen za dva perioda: jesen – zima i proljeće – ljeto, u četiri različita tipa koji se smjenjuju svakog tjedna u mjesecu. Kontinuirano se, metodom duplih obroka tijekom posljednjih dvadeset godina, provodi zdravstvena kontrola kakvoće prehrane u dvadeset dječjih vrtića na području PGŽ, koja obuhvaća energetsku i prehrambenu analizu cjelodnevnih obroka hrane s obzirom na preporuke. Rezultati dobiveni kontinuiranim praćenjem kvalitete prehrane pokazali su da izrada jelovnika i praćenje primjene istih utječe na kvalitetu prehrane. Prosječna energetska vrijednost obroka kao i prosječna zastupljenost hranjivih tvari (bjelančevina, masti i ugljikohidrata) u energetskoj strukturi obroka bila je u skladu s preporukama za prehranu djece predškolske dobi. Prosječni dnevni unos vitamina C bio je nešto niži od preporuka, dok je unos vitamina B1, B2 i B6 kao i minerala kalcija, fosfora i željeza bio unutar preporučenih vrijednosti. Pravilno sastavljen jelovnik i kontinuirano praćenje kvalitete prehrane u dječjim vrtićima važan je dio javno zdravstvenog djelovanja. Djeci je potrebno osigurati raznolike namirnice iz svih skupina kako bi im osigurali sve potrebne hranjive tvari za njihov rast i razvoj. Važna je stručna suradnja i edukacija svih koji rade s djecom kao i roditelja kako bi djeca prihvatila osnovne vrijednosti pravilne prehrane od najranije dobi.

dječji vtići ; pravilna prehrana ; jelovnici ; javno zdravstvo

nije evidentirano

engleski

The quality of nutrition in kindergartens of Primorsko-goranska County

nije evidentirano

kindergartens ; nutritions ; menus ; public health

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3. Hrvatski kongres preventivne medicine i unapređenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem, Hrana i prehrana.

Zagreb:

Podaci o skupu

3. Hrvatski kongres preventivne medicine i unapređenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem „Hrana i prehrana“

predavanje

09.10.2014-12.10.2014

Slavonski Brod, Hrvatska; Vinkovci, Hrvatska; Vukovar, Hrvatska; Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita