Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Značaj Europskog semestra za reforme ekonomskih politika u Hrvatskoj i odabranim novim EU članicama (CROSBI ID 778280)

Druge vrste radova | ostalo

Samardžija, Višnja ; Jurlin, Krešimir ; Skazlić, Ivana Značaj Europskog semestra za reforme ekonomskih politika u Hrvatskoj i odabranim novim EU članicama // Jean Monnet POLO-Cro28 projekt. 2016.

Podaci o odgovornosti

Samardžija, Višnja ; Jurlin, Krešimir ; Skazlić, Ivana

hrvatski

Značaj Europskog semestra za reforme ekonomskih politika u Hrvatskoj i odabranim novim EU članicama

U ovom se radu analizira značaj Europskog semestra za provedbu ekonomskih reformi u hrvatskoj te se uspoređuje s iskustvima u odabranim novim članicama Europske unije. Za analizu su, sukladno metodologiji POLO-Cro28 projekta, odabrane nove članice EU-a. To su zemlje iz neposrednog okuženja, Češka Republika, Slovačka, Mađarska i Slovenija, s kojima Hrvatska dijeli slične izazove na ekonomskom i socijalnom planu. Daljnji kriterij u odabiru je bio podjednaka zastupljenost zemalja koje su članice područja Eura (Slovačka, Slovenija) i onih koje su izvan tog područja (Češka, Mađarska). Cilj rada je doprinijeti boljem razumijevanju Europskog semestra, koji predstavlja instrument nadzora i koordinacije ekonomskih i fiskalnih politika država članica EU-a te je okvir za djelotvorniju provedbu reformi u Hrvatskoj. Polazne osnove analitičkog pristupa su: istražiti aspekte funkcioniranja Europskog semestra na razini EU-a i njegov značaj za države članice, analizirati iskustva odabranih novih članica EU-a te definirati preporuke za provedbu Europskog semestra u Hrvatskoj.Istraživanje za potrebe ovog rada provedeno je u sklopu ERASMUS+ Jean Monnet projekta podrške institucijama "POLO-Cro28", koji djeluje kao opservatorij javnih politika u Hrvatskoj. Istraživanje se temelji na zajedničkoj metodologiji i multidisciplinarnom pristupu analizi koji se tijekom trogodišnje provedbe projekta primjenjuje na praćenje šest područja odnosno politika.

Europski semestar; Europa 2020; koordinacija ekonomskih i fiskalnih politika; proračunski deficit; javni dug; reforme

nije evidentirano

engleski

Importance of the European Semester for the economic policy reforms in Croatia and selected new EU member states

nije evidentirano

European Semester; Europe 2020; coordination of economic and fiscal policies; budget deficit; public debt; reforms

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Jean Monnet POLO-Cro28 projekt

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Ekonomija, Pravo, Politologija