Da li je korištenje svinjske masti moguće u uravnoteženom mediteranskom tipu prehrane i što preporučiti kao zdrave masnoće populaciji Hrvatske? (CROSBI ID 227367)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Gereš Natko ; Vasiljev Marchesi Vanja ; Tucak Jasna ; Marđetko Renata
hrvatski
Da li je korištenje svinjske masti moguće u uravnoteženom mediteranskom tipu prehrane i što preporučiti kao zdrave masnoće populaciji Hrvatske?
Svijest o prednostima korištenja maslinovog ulja i mediteranskog tipa prehrane u današnje je vrijeme poznata i dokazana. Maslinovo ulje je u Hrvatskoj i dalje premalo zastupljeno naspram drugih vrsta ulja i masti te Hrvatska spada u zemlje s niskom potrošnjom maslinovog ulja. Svinjska mast se sve do nedavno prezentirala kao potpuno štetna namirnica u prehrani. Novija saznanja otkrivaju da umjereno i ispravno korištenje ove namirnice visoke kvalitete može djelovati pozitivno na zdravlje. Poznavanje pozitivnih, ali i negativnih učinaka korištenja maslinovog ulja te ostalih dostupnih oblika masti i ulja u prehrani u široj je javnosti nedovoljna. Ovaj rad daje jasne zdravstvene preporuke o korištenju masnoća dostupnih u Hrvatskoj, posebno u odnosu na kvalitetu proizvodnje kod svinjske masti i maslinovog ulja.
maslinovo ulje ; svinjska mast
nije evidentirano
engleski
The use of animal fat in Mediterranean diet, what to suggest as healthy fats to population of Croatia?
nije evidentirano
olive oil ; pork fat
nije evidentirano