Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Da li je korištenje svinjske masti moguće u uravnoteženom mediteranskom tipu prehrane i što preporučiti kao zdrave masnoće populaciji Hrvatske? (CROSBI ID 227367)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Gereš Natko ; Vasiljev Marchesi Vanja ; Tucak Jasna ; Marđetko Renata Da li je korištenje svinjske masti moguće u uravnoteženom mediteranskom tipu prehrane i što preporučiti kao zdrave masnoće populaciji Hrvatske? // Hrvatski časopis za javno zdravstvo, 11 (2015), 42; 23-23

Podaci o odgovornosti

Gereš Natko ; Vasiljev Marchesi Vanja ; Tucak Jasna ; Marđetko Renata

hrvatski

Da li je korištenje svinjske masti moguće u uravnoteženom mediteranskom tipu prehrane i što preporučiti kao zdrave masnoće populaciji Hrvatske?

Svijest o prednostima korištenja maslinovog ulja i mediteranskog tipa prehrane u današnje je vrijeme poznata i dokazana. Maslinovo ulje je u Hrvatskoj i dalje premalo zastupljeno naspram drugih vrsta ulja i masti te Hrvatska spada u zemlje s niskom potrošnjom maslinovog ulja. Svinjska mast se sve do nedavno prezentirala kao potpuno štetna namirnica u prehrani. Novija saznanja otkrivaju da umjereno i ispravno korištenje ove namirnice visoke kvalitete može djelovati pozitivno na zdravlje. Poznavanje pozitivnih, ali i negativnih učinaka korištenja maslinovog ulja te ostalih dostupnih oblika masti i ulja u prehrani u široj je javnosti nedovoljna. Ovaj rad daje jasne zdravstvene preporuke o korištenju masnoća dostupnih u Hrvatskoj, posebno u odnosu na kvalitetu proizvodnje kod svinjske masti i maslinovog ulja.

maslinovo ulje ; svinjska mast

nije evidentirano

engleski

The use of animal fat in Mediterranean diet, what to suggest as healthy fats to population of Croatia?

nije evidentirano

olive oil ; pork fat

nije evidentirano

Podaci o izdanju

11 (42)

2015.

23-23

objavljeno

1845-3082

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita