Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Odrast kao obnova utopijskih energija (CROSBI ID 778274)

Druge vrste radova | ostalo

Domazet, Mladen ; Dolenec, Danijela Odrast kao obnova utopijskih energija // Odrast: pojmovnik za novu eru. 2016.

Podaci o odgovornosti

Domazet, Mladen ; Dolenec, Danijela

hrvatski

Odrast kao obnova utopijskih energija

Pokret i teorija odrasta predstavljaju pokušaj reinterpretacije naše stvarnosti kao fundamentalno neodržive te istovremeno izgradnju imaginarija i vokabulara za radikalni zaokret prema održivosti. Održivosti u fizičkom i društvenom smislu ; ne samo one koja daje dovoljno energije i hrane za sve ljude na planeti, već i one koja opisuje život vrijedan življenja za sve. Pod pojmom odrast okupila se već značajna znanstvena i aktivistička produkcija u istraživanju tema kao što su ograničenja ekonomskog rasta, alternative modernizacijskoj teoriji razvoja, produbljivanje demokracije, društvena uloga znanosti i tehnologije, nužnost napuštanja kapitalizma, te dizajn institucijskih inovacija poput minimalnog zajamčenog dohotka, solidarne ekonomije ili alternativnih valuta.

odrast; održivost; rast; razvoj; utopija; Hrvatska

Iako zamjenjuje predgovore u engleskom izdanju, prikazani rad pregledna je kontekstualizacija teorije odrasta u hrvatsko intelektualno okruženje, te pregled prethodno objavljenih znanstvenih radova autora relevantnih za navedenu temu.

engleski

Degrowth as recuperation of utopian energies

nije evidentirano

degrowth; sustainability; growth; development; utopia; Croatia

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Odrast: pojmovnik za novu eru

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Politologija, Sociologija, Filozofija

Poveznice