Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mirovinskopravni aspekti novih i fleksibilnih oblika rada u Hrvatskoj (CROSBI ID 634338)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Grgurev, Ivana ; Vukorepa, Ivana Mirovinskopravni aspekti novih i fleksibilnih oblika rada u Hrvatskoj. 2016

Podaci o odgovornosti

Grgurev, Ivana ; Vukorepa, Ivana

hrvatski

Mirovinskopravni aspekti novih i fleksibilnih oblika rada u Hrvatskoj

Cilj rada je bio analizirati utjecaj različitih fleksibilnih oblika zapošljavanja na prava u mirovinskom sustavu. Naime, poznato je da su fleksibilni oblici rada neminovnost u današnjem svjetu digitalizacije i gospodarskih neizvjesnosoti, te da mogu biti most između nezaposlenosti i standardnih oblika rada. Analizirali smo njihovu uređenost Zakonom o radu, i drugim Zakonima koji dopuštaju sklapanje ugovora s prestacijom rada (Zakon o obveznim odnosima te propisi o oporezivanju i plaćanju doprinosa). Analizirali smo 6 zakona: Zakon o radu, Zakon o obveznim odnosima, Zakon o poticanju zapošljavanja, Zakon o porezu na dohodak, Zakon o doprinosima te Zakon o mirovinskom osiguranju. Istraživanje je pokazalo da u skladu s načelom uzajamnosti, pojedini fleksibilni oblici rada mogu imati nepovoljan utjecaj na prava u mirovinskom osiguranju u obliku nižih mirovina i ograničenog pristupa pojednim pravima. Međutim, valja napomenuti da u mirovinskom sustavu postoje i zaštitni mehanizmi u obliku najniže mirovine, koji znatno ublažava te životno-radne nepovoljnosti. Kod režima obveze plaćanja doprinosa nametnulo se i pitanje opravdanosti različitog tretmana za pojedine oblike rada i/ili osobe. Stoga bi daljnja istraživanja trebalo usmjeriti prema mogućnosti eliminiranja tih razlika kako bi se smanjila i marginalizacija u mirovinskim pravima.

oblici zapošljavanja ; fleksibilnost ; fleksigurnost ; doprinosni režim ; mirovina

Rad je izrađen u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost: Fleksigurnost i novi oblici rada- izazovi modernizacije hrvatskog radnog prava, UIP- 2014-09-9377.

engleski

Pension aspects of new and flexible forms of employment in Croatia

nije evidentirano

forms of employment ; fexibility ; flexicurity ; contributory regime ; pension

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2016.

nije evidentirano

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Fleksigurnost i novi oblici rada - Izazovi modernizacije hrvatskog radnog prava

pozvano predavanje

22.04.2016-22.04.2016

Rijeka, Hrvatska

Povezanost rada

Pravo