Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 810521

Heterogenost podtipova HIV-a i primarna rezistencija na antiretrovirusne lijekove u novodijagnosticiranih osoba iz Hrvatske tijekom 2013. godine


Grgić, Ivana; Planinić, Ana; Gorenec, Lana; Vince, Adriana; Begovac, Josip; Židovec Lepej, Snježana
Heterogenost podtipova HIV-a i primarna rezistencija na antiretrovirusne lijekove u novodijagnosticiranih osoba iz Hrvatske tijekom 2013. godine // Infektološki glasnik : znanstveno-stručni časopis za infektologiju, 33 (2013), 4; 157-161 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Heterogenost podtipova HIV-a i primarna rezistencija na antiretrovirusne lijekove u novodijagnosticiranih osoba iz Hrvatske tijekom 2013. godine
(HIV subtype diversity and primary resistance to antiretroviral drugs in newly diagnosed HIV-infected persons from Croatia in 2013)

Autori
Grgić, Ivana ; Planinić, Ana ; Gorenec, Lana ; Vince, Adriana ; Begovac, Josip ; Židovec Lepej, Snježana

Izvornik
Infektološki glasnik : znanstveno-stručni časopis za infektologiju (1331-2820) 33 (2013), 4; 157-161

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
HIV; podtipovi; primarna rezistencija; mutacije
(HIV; subtypes; primary resistance; mutations)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti heterogenost podtipova HIV-a te analizirati primarnu rezistenciju virusa na antiretrovirusne lijekove u 30 prethodno neliječenih osoba koje su uključene u kliničku skrb Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje HIV/AIDS-a tijekom 2013. g. Sekvenciranjem pol gena HIV-a te primjenom bioinformatičkih algoritama određeni su podtipovi virusa te detektirane mutacije povezane s primarnom rezistencijom na antiretrovirusne lijekove. Većina ispitanika (86, 7%) bila je zaražena podtipom B. Otkriveno je 12 mutacija povezanih s primarnom rezistencijom HIV-a na antiretrovirusne lijekove, tj. 9 mutacija povezanih s primarnom rezistencijom na nukleozidne analoge inhibitore reverzne transkriptaze (NRTI) te 3 mutacije povezane s rezistencijom na nenukleozidne inihibitore reverzne transkriptaze (NNRTI). Primarna rezistencija na dvije klase antiretrovirusnih lijekova (NRTI i NNRTI) otkrivena je u jednog ispitanika. Najzastupljenija mutacija povezana s primarnom rezistencijom virusa na lijekove bila je T215S (rezistencija na NRTI). Mutacije značajne za nastanak primarne rezistencije detektirane su u 4 osobe zaražene podtipom B, jedne osobe zaražene podtipom A1 te jedne osobe zaražene rekombinantom podtipova A1 i B. U ovom je istraživanju po prvi puta dokazana pojava primarne rezistencije HIV-a na antiretrovirusne lijekove u osoba zaraženih non-B podtipovima virusa iz Hrvatske.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
108-1080116-0098 - Epidemiološka i klinička obilježja zaraze HIV-om u Hrvatskoj (Josip Begovac, )
143-0000000-0117 - Imunopatogeneza hepatitisa B i C (Adriana Vince, )
143-1080116-0097 - Imunološka rekonstitucija i rezistencija na lijekove u HIV-bolesnika iz Hrvatske (Snježana Židovec-Lepej, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinika za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević"

Časopis indeksira:


  • Scopus