Kvaliteta i količina ubranih gljiva šampinjona (Agaricus bisporus) s obzirom na inokulaciju supstrata s dva različita tipa micelija (CROSBI ID 634090)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Romanjek Fajdetić, Nataša ; Japundžić Palenkić, Božica, Maglić, Olivera ; Popović, Brigita ; Martić, Mirjana
hrvatski
Kvaliteta i količina ubranih gljiva šampinjona (Agaricus bisporus) s obzirom na inokulaciju supstrata s dva različita tipa micelija
Gljive (Agaricus bisporus Imbach) popularno nazvane šampinjoni su najzastupljenije gljive u pogledu proizvodnje na svjetskoj razini. Izgled gljiva dijelom ovisi o tehnologiji, ali prvenstveno o karakteristikama micelija koji se upotrebljava za inokulaciju prilikom proizvodnje supstrata za proizvodnju šampinjona. U radu su analizirani rezultati dobiveni berbom gljiva tijekom tri vegetacijska ciklusa. Supstrati su bili inokulirani s dva različita tipa micelija U1 i 608. Tijekom istraživanja su se pratila dva parametra obzirom na upotrebu različitih tipova micelija. ; količina i krupnoća gljiva. Rezultati provedenog istraživanja pokazuju da postoji određena razlika po pitanju prinosa i krupnoće ubranih gljiva, ali ne statistički značajna.
šampinjoni ; micelij ; količina ; krupnoća
nije evidentirano
engleski
The quality and quantity of harvested mushrooms (Agaricus bisporus) depending of inoculating with two different mycelium types
nije evidentirano
portobello mushrooms ; mycelium ; quantity ; size
nije evidentirano
Podaci o prilogu
-----.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Matotan Zdravko, Haramija Josip
Zagreb:
978-953-6485-32-1
Podaci o skupu
7. Međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i 2. regionalni dani sjemena
predavanje
05.11.2014-07.11.2014
Sveti Martin na Muri, Hrvatska