Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemokini i kemokinski receptori povezani s imunološkim Th1 i Th2 odgovorom na infekciju respiratornim sincicijskim virusom (RSV) (CROSBI ID 402931)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Vojvoda Parčina, Valerija Kemokini i kemokinski receptori povezani s imunološkim Th1 i Th2 odgovorom na infekciju respiratornim sincicijskim virusom (RSV) / Bendelja, Krešo (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2016

Podaci o odgovornosti

Vojvoda Parčina, Valerija

Bendelja, Krešo

hrvatski

Kemokini i kemokinski receptori povezani s imunološkim Th1 i Th2 odgovorom na infekciju respiratornim sincicijskim virusom (RSV)

RSV je najčešći uzročnik respiratornih infekcija djece do druge godine života. Razvoj težih oblika bolesti, kao i česte reinfekcije mogu se povezati s istovremenim razvojem antivirusne Th1, ali i nepoželjne Th2 imunoreakcije. Th1 imunoreakcija je karakterizirana povišenom proizvodnjom citokina IFN-γ te kemokina CXCL10 i CXCL9, dok je Th2 povezana s proizvodnjom IL-4 odnosno CCL17 i CCL22. U djece s akutnom RSV infekcijom odredili smo kemokinski profil obzirom na tip-1 i tip-2 imunoreakcije te ekspresiju specifičnih kemokinskih receptora (CXCR3 i CCR4) na T- limfocitima i to sistemski i lokalno. Radi boljeg uvida u usmjeravanje diferencijacije T- limfocita u tip-2, određena je ekspresija CRTh2 receptora. Rezultati su pokazali da RSV specifično podiže razinu CXCL10 i CCL17 tijekom akutne infekcije. Neodgovarajući razvoj memorijske imunosti, popraćen je povećanim postotkom TEM-limfocita tipa-1 i tipa-2, te izostankom razvoja dugoživućih memorijskih T- limfocita tipa-1. Nemogućnost razvoja odgovarajuće memorijske imunosti u kombinaciji s istovremenim razvojem oba tipa imunološkog odgovora, mogao bi igrati veliku ulogu u patogenezi RSV-a.

CXCR3; CCR4; CRTh2; memorijski T-limfociti; BAL

nije evidentirano

engleski

Th1 and Th2 associated chemokines and chemokine receptors in RSV infection

nije evidentirano

CXCR3; CCR4; CRTh2; memory T cells; BAL

nije evidentirano

Podaci o izdanju

84

18.03.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Biologija