Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 810229

Probir na poremećaj iz autističnog spektra u ranoj dobi


Cepanec, Maja; Šimleša, Sanja; Ivšac Pavliša, Jasmina; Slavinić, Ivana; Mejaški-Bošnjak, Vlatka
Probir na poremećaj iz autističnog spektra u ranoj dobi // Paediatria Croatica, 59 (2015), 23-30 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 810229 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Probir na poremećaj iz autističnog spektra u ranoj dobi
(Screening for autism spectrum disorder)

Autori
Cepanec, Maja ; Šimleša, Sanja ; Ivšac Pavliša, Jasmina ; Slavinić, Ivana ; Mejaški-Bošnjak, Vlatka

Izvornik
Paediatria Croatica (1330-1403) 59 (2015); 23-30

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Probir; poremećaj iz autističnog spektra; autizam; rana dob; M-CHAT
(Screening; autistic spectrum disorder; autism; early age; M-CHAT)

Sažetak
Posljednjih nekoliko desetljeća bilježi se porast prevalencije poremećaja iz autističnog spektra (PAS) što dovodi do velikog interesa stručnjaka i znanstvenika za ovaj poremećaj. S obzirom da se procjenjuje da je prevalencija ovog poremećaja viša od 1%, opravdano je uvođenje sustava probira na PAS. Rano prepoznavanje djece sa sumnjom na PAS ima za cilj uključivanje djeteta i njegove obitelji u programe rane intervencije, a pedijatri su stručnjaci koji imaju ključnu ulogu u postupku probira i prepoznavanju ovog poremećaja. Primjeri dobre prakse najčešće navode da bi sva djeca trebala proći probir na PAS u dobi od 18 i 24 mjeseca. U ovom radu prikazana su suvremena istraživanja o probiru PAS-a vezana uz analizu optimalne dobi provođenja probira, moguće modele njegovog provođenja, stručnjake uključene u postupak probira i sustave u kojima se probir odvija, različite probirne ljestvice kao i ponašanja obuhvaćena česticama probirnih ljestvica za PAS. Jednako tako, sagledana je i dostupnost probirnih ljestvica u Republici Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Psihologija, PedagogijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju

Cepanec, Maja; Šimleša, Sanja; Ivšac Pavliša, Jasmina; Slavinić, Ivana; Mejaški-Bošnjak, Vlatka
Probir na poremećaj iz autističnog spektra u ranoj dobi // Paediatria Croatica, 59 (2015), 23-30 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Cepanec, M., Šimleša, S., Ivšac Pavliša, J., Slavinić, I. & Mejaški-Bošnjak, V. (2015) Probir na poremećaj iz autističnog spektra u ranoj dobi. Paediatria Croatica, 59, 23-30.
@article{article, year = {2015}, pages = {23-30}, keywords = {Probir, poreme\'{c}aj iz autisti\v{c}nog spektra, autizam, rana dob, M-CHAT}, journal = {Paediatria Croatica}, volume = {59}, issn = {1330-1403}, title = {Probir na poreme\'{c}aj iz autisti\v{c}nog spektra u ranoj dobi}, keyword = {Probir, poreme\'{c}aj iz autisti\v{c}nog spektra, autizam, rana dob, M-CHAT} }
@article{article, year = {2015}, pages = {23-30}, keywords = {Screening, autistic spectrum disorder, autism, early age, M-CHAT}, journal = {Paediatria Croatica}, volume = {59}, issn = {1330-1403}, title = {Screening for autism spectrum disorder}, keyword = {Screening, autistic spectrum disorder, autism, early age, M-CHAT} }

Časopis indeksira:


  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font