Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 810139

Od „filozofske teologije“ do kršćanskoga filozofsko-teološkog učenja


Karlić, Ivan
Od „filozofske teologije“ do kršćanskoga filozofsko-teološkog učenja // Filozofija i teologija u kontekstu znanstveno-tehničke civilizacije. Zbornik radova / Josip OSLIĆ – Alojz ČUBELIĆ – Nenad MALOVIĆ (ur.).
Zagreb: KBF-KS, 2016. str. 205-229


Naslov
Od „filozofske teologije“ do kršćanskoga filozofsko-teološkog učenja
(From "philosophical theology" to the Christian philosophical-theological teachings)

Autori
Karlić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Filozofija i teologija u kontekstu znanstveno-tehničke civilizacije. Zbornik radova

Urednik/ci
Josip OSLIĆ – Alojz ČUBELIĆ – Nenad MALOVIĆ

Izdavač
KBF-KS

Grad
Zagreb

Godina
2016

Raspon stranica
205-229

ISBN
978-953-11-0979-6

Ključne riječi
helenistička filozofija, Isus Krist, Crkva, kršćanstvo, teologija, povijest
(Hellenistic Philosophy, Jesus Christ, Church, Christianity, theology, history)

Sažetak
Autor polazi od premise da se bez dubljeg poznavanja filozofije ne može shvatiti niti kršćansko naučavanje koje se tijekom povijesti oblikovalo u kršćanskoj teologiji. Teolog se u svom promišljanju ne može odreći znanstvene metode koja se oslanja na filozofiju. Ta činjenica govori o važnosti odnosa između filozofije i teologije. Stoga je središnja tematika ovog priloga: povijest odnosa i povezanosti između filozofije i teologije, koji su uvijek bili snažni i čvrsti, ali i osjetljivi, budući da su ova dva znanstvena područja usko povezani i upućeni jedno na drugo. U prilogu se autor ograničava na određeno povijesno razdoblje (antička helenistička filozofija i početak razvoja kršćanske teologije), te želi prikazati način na koji su filozofija i teologija promišljale i govorile o Bogu ; smatra korisnim istražiti i prikazati odnos između filozofije i teologije, odnosno između vjere i razuma tijekom ovoga veoma važnog dijela povijesti, kako bi sličan plodonosan odnos tijekom spomenutoga povijesnog razdoblja na neki način bio model njihovih suvremenih odnosa. Naime, odnosi koji su se tada rađali, stvarali i razvijali između filozofije i teologije mogu otkriti određena načela koja bi i danas mogla pomoći u uspostavljanju plodonosnijeg odnosa između ova dva reda spoznaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filozofija, TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, Zagreb,
Fakultet filozofije i religijskih znanosti,
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb,
Katolički bogoslovni fakultet, Split,
Filozofski fakultet u Splitu,
Katolički bogoslovni fakultet, Đakovo

Profili:

Avatar Url Ivan Karlić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Karlić, Ivan
Od „filozofske teologije“ do kršćanskoga filozofsko-teološkog učenja // Filozofija i teologija u kontekstu znanstveno-tehničke civilizacije. Zbornik radova / Josip OSLIĆ – Alojz ČUBELIĆ – Nenad MALOVIĆ (ur.).
Zagreb: KBF-KS, 2016. str. 205-229
Karlić, I. (2016) Od „filozofske teologije“ do kršćanskoga filozofsko-teološkog učenja. U: Josip OSLIĆ – Alojz ČUBELIĆ – Nenad MALOVIĆ (ur.) Filozofija i teologija u kontekstu znanstveno-tehničke civilizacije. Zbornik radova. Zagreb, KBF-KS, str. 205-229.
@inbook{inbook, author = {Karli\'{c}, I.}, year = {2016}, pages = {205-229}, keywords = {Hellenistic Philosophy, Jesus Christ, Church, Christianity, theology, history}, isbn = {978-953-11-0979-6}, title = {From "philosophical theology" to the Christian philosophical-theological teachings}, keyword = {Hellenistic Philosophy, Jesus Christ, Church, Christianity, theology, history}, publisher = {KBF-KS}, publisherplace = {Zagreb} }