Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Meduni u Požeštini u 2015. godini-Motrenje i prijedlozi (CROSBI ID 633952)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Krakar, Davorin ; Flanjak, Ivana ; Bilić, Blanka Meduni u Požeštini u 2015. godini-Motrenje i prijedlozi // Zbornik sažetaka Šeste nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - novi horizonti / Lušić, Dražen (ur.). Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci, 2016. str. 20-21

Podaci o odgovornosti

Krakar, Davorin ; Flanjak, Ivana ; Bilić, Blanka

hrvatski

Meduni u Požeštini u 2015. godini-Motrenje i prijedlozi

Pojavnost meduna (eng. honeydew honey) u vrlo različitom vegetacijskom području tijekom 2015.god. u Požeštini, ali i diljem Hrvatske stvorila je potrebu utvrđivanja njegovog pridolaska. U administrativnom smislu, njihovo potvrđivanje usklađenosti s Pravilnikom o medu je propisano ponajprije izmjerom električne provodljivosti, sastavom šećera, medunu i prisustvom ostalih elemenata meduna (alge, gljivice, nenektarni elementi, etc.). Meduni nastaju od medne rose koju proizvode biljke u dijelovima svojih reproduktivnih organa ili kao posljedica prisustva biljnih ušiju, a što je uglavnom opisano u biljnoj sistematici s promjenjivom učestalosti od 4-6 ili više godina. Kod nekih invazivnih insekata periodicitet pojavnosti je često u stalnoj progresiji. Pčelari su utvrdili da se medna rosa u prirodi pojavljuje sve češće kao 2013. i 2015. god., a što je gotovo sa sigurnošću dokučiti kao posljedica učestalih klimatskih oscilacija posebno u tijeku aktivnog vegetacijskog razdoblja godine. U godinama kada je pojavnost medne rose slabija ona se pomiješa s nektarnim izvorima meda pa ne sudjeluje u određivanju kvalitete sortnih medova. U godinama veće pojave medna rosa može pokvariti fizikalno-kemijske i organoleptičke parametre sortnih medova, kao i obratno. Kako je medun izrazito cijenjen i vrijedan proizvod na tržištu, pčelarsku tehnologiju treba i prilagoditi potrebi dobivanja zahtjevnih parametara. Kod nas se ne vrše nikakva terenska opažanja i prognoze te je proizvodnja meduna i njegovih smjesa s nektarnim medovima prepušteno slučaju. Na županijskom ocjenjivanju kakvoće medova iz paše 2015. god. već je svaki četvrti uzorak zadovoljio laboratorijsku i organoleptičku kvalifikaciju u sortu meduna. Ono što nije bilo moguće ustvrditi je biljno podrijetlo. Iz ovih razloga smo u suradnji sa Katedrom za kakvoću hrane PTF-a iz Osijeka uzorkovali 10 novih uzoraka s 8 potpuno odvojenih pčelinjaka i različitog biljnosociološkog sastava. Izvršen je i detaljniji melisopalinološki pregled, kao i analiza šećera te specifične rotacije. U prezentaciji su obrađeni nalazi i na ovom malom broju uzoraka. Rad ima za cilj potaknuti izradbu projekta s multidisciplinarnim timom hrvatskih znanstvenika iz više visokoškolskih ustanova i operativnih laboratorija za nastavak ovih istraživanja.

medun; pojavnost; fizikalno-kemijski parametri; melisopalinološka analiza

nije evidentirano

engleski

Honeydew honeys from Požega valley in 2015-Observation and suggestions

nije evidentirano

honeydew honey; prevalence; physicochemical parameters; melissopalynilogical analysis

nije evidentirano

Podaci o prilogu

20-21.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka Šeste nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - novi horizonti

Lušić, Dražen

Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci

978-953-7957-43-8

Podaci o skupu

Šesta nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - novi horizonti

predavanje

08.04.2016-09.04.2016

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija