Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Stavovi potrošača o kristaliziranom medu (CROSBI ID 633951)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Flanjak, Ivana ; Primorac, Ljiljana ; Bilić, Blanka Stavovi potrošača o kristaliziranom medu // Zbornik sažetaka Šeste nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - novi horizonti / Lušić, Dražen (ur.). Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci, 2016. str. 35-35

Podaci o odgovornosti

Flanjak, Ivana ; Primorac, Ljiljana ; Bilić, Blanka

hrvatski

Stavovi potrošača o kristaliziranom medu

Poznato je, ili se uzima kao neosporna činjenica, da potrošači preferiraju med u tekućem stanju. Zbog toga pčelari često kristalizirani med podvrgavaju dekristalizaciji, ponekada i više puta. S druge strane, postoji teza u pčelarskim krugovima da je kristalizacija karakteristika samo „pravog“, nekrivotvorenog meda, čime se promovira kristalizirani med. Kristalizacija meda je normalna pojava, a sklonost kristalizaciji ovisi prvenstveno o sastavu ugljikohidrata, udjelu vode u medu te nekim vanjskim čimbenicima, poput načina procesiranja i temperature čuvanja. Cilj ovog istraživanja bio je u prvom redu utvrditi koji med, obzirom na konzistenciju, preferiraju potrošači sa područja istočne Hrvatske. Naime, istočna Hrvatska je područje karakteristično za najpoznatije vrste kristaliziranog meda - repice, suncokreta, vrbe. Nadalje, cilj je bio utvrditi što potrošači znaju o kristalizaciji meda i sa čime ju povezuju. Rezultati istraživanja pokazali su da i glavnina potrošača istočne Hrvatske preferiraju med u tekućem stanju, uglavnom zbog jednostavnosti konzumiranja i privlačnijeg vizualnog izgleda. Oni koji preferiraju kristalizirani ili kremasti med čine to zbog lakše manipulacije i boljeg osjeta okusa. Većina ispitanika smatra da je kristalizacija karakteristika prirodnog, odnosno nekrivotvorenog meda, dok samo četvrtina ispitanika zna da mogu kristalizirati i nekrivotvoreni i krivotvoreni med. Većina ispitanika smatra da vrsta meda ima utjecaj na pojavu i brzinu kristalizacije, te da šećeri imaju najveći utjecaj na kristalizaciju. Očito je da i na ovom području potrošači preferiraju med u tekućem stanju, a da razlozi leže u osobnim preferencijama.

kristalizirani med; potrošači; stavovi

nije evidentirano

engleski

Consumers attitudes about crystallized honey

nije evidentirano

crystalized honey; consumers; attitudes

nije evidentirano

Podaci o prilogu

35-35.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka Šeste nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - novi horizonti

Lušić, Dražen

Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci

978-953-7957-43-8

Podaci o skupu

Šesta nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - novi horizonti

predavanje

08.04.2016-09.04.2016

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija