Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj pektolitičkih enzima na polifenolni sastav i antioksidacijsku aktivnost tijekom vinifikacije grožđa sorte "crljenak" (CROSBI ID 402867)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kulić, Igor Utjecaj pektolitičkih enzima na polifenolni sastav i antioksidacijsku aktivnost tijekom vinifikacije grožđa sorte "crljenak" / Skroza, Danijela (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2015

Podaci o odgovornosti

Kulić, Igor

Skroza, Danijela

hrvatski

Utjecaj pektolitičkih enzima na polifenolni sastav i antioksidacijsku aktivnost tijekom vinifikacije grožđa sorte "crljenak"

Počevši od davnih vremena pa do danas, kultura vina je općeprisutna i jako važna na području Europe. Počevši od starih Grka, koji su najviše zasluženi za europsku posvećenost vinu, pa sve do danas, vino je njegovano i razvijano s velikom pažnjom i ljubavlju. "Francuski paradoks" čini jako dobar uvod u temu antioksidacijske aktivnosti vina, te je naziv za fenomen manjeg postotka oboljenja Francuza od srčanih i kardiovaskularnih bolesti unatoč njihovoj ishrani, a što se pripisuje raznim učincima crnog vina. Cilj ovog diplomskog rada bio je odrediti udio fenola tijekom vinifikacije grožđa sorte Crljenak, te ispitati antioksidacijsku aktivnost uzoraka tijekom vinifikacije ovog vina primjenom dvije različite metode (FRAP i DPPH metoda). Jedan od zadataka rada je također bilo odrediti utjecaj različitih enzima na udio fenola i antioksidacijske aktivnosti tijekom vinifikacije grožđa sorte Crljenak.

Crljenak; ukupni fenoli; FRAP; DPPH

nije evidentirano

engleski

Influence of pectolitic enzymes on polyphenolic content and antioxidant activity of Crljenak grapes during the vinification process

nije evidentirano

Crljenak; total phenols; FRAP; DPPH

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

30.10.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija