Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 809329

Vedska matematika ili Kako lakše i brže računati?


Radošević, Ines; Štefan Trubić, Melita
Vedska matematika ili Kako lakše i brže računati? // 9.stručno-metodički skup učitelja i nastavnika matematike "Zadaci u nastavi matematike" / Zbornik radova Matematičkog društva Istre (ur.).
Pula, 2015. str. 268-283 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Vedska matematika ili Kako lakše i brže računati?
(Vedic mathematics or How to calculate more easily and quickly)

Autori
Radošević, Ines ; Štefan Trubić, Melita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
9.stručno-metodički skup učitelja i nastavnika matematike "Zadaci u nastavi matematike" / Zbornik radova Matematičkog društva Istre - Pula, 2015, 268-283

Skup
9.stručno-metodički skup Pula 2015.

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 05-07.11.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Vedska matematika; Vede; sutre; računanje bez kalkulatora
(Vedic Mathematics; Vedas; sutras; calculation without a calculator)

Sažetak
Vedska matematika je matematika koja je naziv dobila po Vedama, staroindijskim tekstovima iz 5.st.pr.Kr., po kojima je i rekonstruirana. Vede, ili u prijevodu sa sanskrta Znanje, obuhvaćaju znanja i vještine iz duhovnog i materijalnog područja života. Vedska matematika je dana u dijelu Veda koji se naziva Sthapatya-veda, gdje se proučava arhitektonsko i strukturalno ljudsko okruženje i sve vizualne umjetnosti. Zapisana matematička znanja, postupke i principe računanja okupio je i razvio indolog, filozof, matematičar i povjesničar Sri Bharati Krsna Tirthaji Maharaja, početkom 20. stoljeća. U svom djelu Vedska matematika ili šesnaest jednostavnih matematičkih formula dao je sustav vedske matematike koji se temelji na Ganita sutrama, ili u prijevodu sa sanskrta, matematičkim pravilima. Šesnaest sutri, odnosno, jednostavnih sanskrtskih formula izraženih riječima, rješavaju mnoge matematičke probleme iz područja algebre, geometrije i diferencijalnog računa. Osim za osnovne matematičke operacije zbrajanja, oduzimanja, množenja i dijeljenja, koristi se i kod potenciranja, dakle i korjenovanja, te mogu olakšati deriviranje i integriranje. Na primjer, pri računanju umnoška dva dvoznamenkasta ili dva troznamenkasta broja najčešće se poseže za kalkulatorom ili se kratkim računom isti rješava na papiru. Sutre nam daju potpuno drugi način računanja ovakvih i sličnih problema. Oni se rješavaju napamet ili se različiti računski zadaci računaju u jednom retku, koji se može zapisati ili opet samo zamišljati. Ovakvim mentalnim računanjem postiže se brzina i jednostavnost izračuna, pospješuje logičko razmišljanje i pamćenje, razvija kreativnost, a učenicima se matematika čini zabavnijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Matematika

Citiraj ovu publikaciju

Radošević, Ines; Štefan Trubić, Melita
Vedska matematika ili Kako lakše i brže računati? // 9.stručno-metodički skup učitelja i nastavnika matematike "Zadaci u nastavi matematike" / Zbornik radova Matematičkog društva Istre (ur.).
Pula, 2015. str. 268-283 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Radošević, I. & Štefan Trubić, M. (2015) Vedska matematika ili Kako lakše i brže računati?. U: Zbornik radova Matematičkog društva Istre (ur.)9.stručno-metodički skup učitelja i nastavnika matematike "Zadaci u nastavi matematike".
@article{article, year = {2015}, pages = {268-283}, keywords = {Vedic Mathematics, Vedas, sutras, calculation without a calculator}, title = {Vedic mathematics or How to calculate more easily and quickly}, keyword = {Vedic Mathematics, Vedas, sutras, calculation without a calculator}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }