Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 809086

Opažene promjene fenoloških faza masline duž Jadrana


Jelović, Daniela; Vučetić, Višnjica; Benčić, Đani
Opažene promjene fenoloških faza masline duž Jadrana // Meteorološki izazovi 4: Klimatske promjene - odgovornosti današnje generacije / Sajko, Alen (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agrometeorološko društvo, 2015. str. 1-1 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Opažene promjene fenoloških faza masline duž Jadrana
(Observed changes in phenological stages of olive tress along the Adriatic)

Autori
Jelović, Daniela ; Vučetić, Višnjica ; Benčić, Đani

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Meteorološki izazovi 4: Klimatske promjene - odgovornosti današnje generacije / Sajko, Alen - Zagreb : Hrvatsko agrometeorološko društvo, 2015, 1-1

Skup
Meteorološki izazovi 4: Klimatske promjene - odgovornosti današnje generacije

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24-25.11.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Fenološke faze masline ; linearni trendovi ; klimatske promjene
(Phenological stages of olive trees ; linear trend ; climate change)

Sažetak
Vremenske prilike posljednjih godina sve manje prate poznate godišnje i sezonske hodove i sve je više ekstremnih vremenskih događaja koji ugrožavaju poljoprivrednu proizvodnju. Prema istraživanjima u Hrvatskoj pokazuje da je jadranska obala s otocima najosjetljivija s obzirom na globalno zatopljenje i klimatske promjene. Kako biljni svijet prvi reagira na vremenske i klimatske promjene u prirodi, praćenje i proučavanje razvojnih faza biljaka, čime se bavi fenologija, su dobar pokazatelj klimatskih promjena. Za jadransko područje posebno je gospodarski važna maslina i proizvodnja njezinog ulja. Koliko ona obilježava naše priobalje najbolje pokazuje da se i mediteranska klima, koja prevladava na tom području, naziva i klima masline. Zbog svega navedenog cilj ovoga rada je utvrditi postoje li promjene u nastupu fenoloških faza masline duž jadranske obale i otoka. Analizirano je sedam fenoloških postaja (Rab, Hvar, Vela Luka, Lastovo, Mljet i Trsteno) koje raspolažu s dugogodišnjim nizovima podataka u razdoblju 1961–2014. Kod masline se opažaju pet fenofaza: početak, puno i završetak cvjetanja, te početak zrenja plodova i berba. Početak cvjetanja najčešće je krajem svibnja, a samo cvjetanje traje u prosjeku oko 3 tjedna. Zrenje plodova najčešće počinje u drugoj polovici listopada. Međutim, od godine do godine ti pomaci mogu biti i do tjedan dana prije ili poslije. Analize linearnih trendova fenofaza masline duž jadranske obale i otoka posljednjih 54 godine pokazale su statistički značajan raniji početak njihova cvjetanja kao posljedicu povećanja proljetnih vrijednosti temperature zraka posljednjih 100 godina. Raniji početak i puno cvjetanje masline jest 2–4 dana/10 god ovisno o lokaciji. Na postaji Hvar je opaženo i ranije dozrijevanje njezinih plodova za 3 dana/10 god što nije opaženo na ostalim postajama. Međutim, ranija berba maslina 2–4 dana/10 god nije samo utjecaj vremenskih prilika već ovisi i o raspoloživim postrojenjima za preradu maslinova ulja, količini uroda koja se može u danom trenutku preraditi, te o potražnji tržišta za određenom kakvoćom ulja. Utvrđeni raniji početak razvojnih faza masline od nekoliko dana u deset godina na prvi pogled ne izgleda puno. No, ako se uzme da bi u budućnosti do kraja 21. st. masline cvale i dozrijevale prije i do mjesec dana onda to pokazuje velik poremećaj u vegetacijskom ciklusu.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
GeofizikaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Državni hidrometeorološki zavod,
Agronomski fakultet, Zagreb